Počeo samit Rusija-Afrika, Putin: Besplatno ćemo poslati žito afričkim državama, gubici Ukrajine u ratu su 10 puta veći

27.07.2023

14:34

0

Na samitu učestvuje 17 afričkih lidera, uključujući južnoafričkog predsednika Sirila Ramafozu

Počeo samit Rusija-Afrika, Putin: Besplatno ćemo poslati žito afričkim državama, gubici Ukrajine u ratu su 10 puta veći
Vladimir Putin se obratio učesnicima samita Rusija-Afrika - Copyright Yegor Aleyev/TASS Host Photo Agency Pool Photo via AP

Drugi rusko-afrički samit, uz ekonomski i humanitarni forum, održava se u Sankt Peterburgu 27. i 28. jula.

Ruski predsednik Vladimir Putin, domaćin samita sa šefovima afričkih država, na marginama skupa imaće bilateralne razgovore sa kolegama, a u obraćanju učesnicima je poručio da je Rusija spremna da pošalje besplatno žito afričkim zemljama kojima je najpotrebnije.

- Već sam rekao da naša zemlja može da zameni ukrajinsko žito i na komercijalnoj osnovi i kao bespovratnu pomoć afričkim zemljama kojima je najpotrebnije, tim više što ove godine očekujemo još jednu rekordnu žetvu - istakao je Putin.

Yegor Aleyev/TASS Host Photo Agency Pool Photo via AP
Samit Rusija-Afrika održava se drugi put

Rusija će pružiti podršku siromašnim državama i regionima i doprineti pravednoj raspodeli resursa, rekao je predsednik Rusije.

- Naša zemlja će nastaviti da podržava države i regione kojima je to potrebno, posebno svojim humanitarnim isporukama. Nastojimo da aktivno učestvujemo u izgradnji pravednijeg sistema raspodele resursa. Ulažemo maksimalne napore da sprečimo globalnu prehrambenu krizu - naglasio je Putin.

Više od 70 isporuka iz Ukrajine u okviru Sporazuma o žitu završilo je u bogatim zemljama, rekao je predsednik Rusije.

- Tokom skoro godinu dana u okviru ovog takozvanog žitnog sporazuma, iz Ukrajine je izvezeno ukupno 32,8 miliona tona tereta, od čega je više od 70 otišlo u zemlje sa visokim i iznadprosečnim nivoom prihoda, uključujući i na to mislim pre svega Evropsku uniju - istakao je Putin.

Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Veliki broj afričkih zvaničnika okupio se u Sankt Peterburgu

Samo dve male serije od 262.000 tona ruskog đubriva blokiranog u Evropi poslate su u Malavi i Keniju, rekao je on precizirajući da je to bio isključivo humanitarni čin jer je đubrivo trebalo da bude prebačeno besplatno.

- Zapadne zemlje ometaju isporuke ruskog žita i đubriva dok licemerno okrivljuju Rusiju za krizu na globalnom tržištu hrane - kazao je predsednik Rusije.

On je naglasio da je Rusija spremna da ponudi pomoć afričkim državama u postepenom uvođenju najsavremenije poljoprivredne tehnologije.

Prigožin navodno primećen na marginama samita u Sankt Peterburgu?

Prigožin navodno primećen na marginama samita u Sankt Peterburgu?

Osnivač ruske paravojne grupe "Vagner" Evgenije Prigožin navodno je primećen na marginama rusko-afričkog samita u Sankt Peterburgu, objavio je CNN.

On se, navodno, na marginama samita sastao sa jednim afričkim zvaničnikom, prenosi CNN, pozivajući se slike objavljene na društvenim mrežama.

O ukrajinskoj kontraofanzivi

U Ukrajini su intenzivirane borbe, pre svega na zaporoškom pravcu, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Yegor Aleyev/TASS Host Photo Agency Pool Photo via AP
 

Svi pokušaji kontraofanzive su odbijeni, protivnik nije imao uspeha, tvrdi Putin.

Kako je istakao, tokom jučerašnjih borbi u zaporoškom pravcu Ukrajina je pretrpela velike gubitke u ljudstvu – preko 200 ljudi.  Navodno, gubici Rusije su 10 puta manji.

Rusko-afrički samit

Dvodnevni rusko-afrički samit i ekonomski forum počeo je danas u Sankt Peterburgu. 

Učestvovaće 17 afričkih lidera, uključujući južnoafričkog predsednika Sirila Ramafozu. 
Kremlj je optužio zapadne zemlje za pokušaj sprečavanja afričkih država da učestvuju na samitu, drugom takve vrste. Prvi je održan 2019. u Sočiju na jugu Rusije.

Yegor Aleyev/TASS Host Photo Agency Pool Photo via AP
 

Afričke zemlje očekuju da će sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o mogućnosti obnavljanja žitnog posla, rekao je u intervjuu za RIA Novosti predsednik Unije Komorskih ostrva, predsednik Afričke unije Azali Asumani. 

- Posledice utiču na ceo svet, a posebno na Afriku u socioekonomskim pitanjima. Tako da ovo moramo da postavimo kao prioritet. U stvari, sve je prioritet, ali ako spuste oružje neće biti problema. Dok se to ne desi, mislim da se problem žitarica i đubriva tiče svih. Razgovaraćemo o tome u Sankt Peterburgu, razgovaraćemo o dogovoru o žitu sa Putinom da vidimo kako da ponovo pokrenemo ovaj sporazum", rekao je Asumani.
 

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike