Strašni prizori iz Švajcarske posle oluje: "Ovo je bio tornado. Pogledajte taj udar vetra, čovek je poginuo..." (VIDEO)

24.07.2023

22:54

0

Autor: M. Vu.

Orkanski vetar nosio je i obarao krovove, a mnogi su ostali bez krova nad glavom

Strašni prizori iz Švajcarske posle oluje: "Ovo je bio tornado. Pogledajte taj udar vetra, čovek je poginuo..." (VIDEO)
superćelisja oluja u švajcarskoj ostavila pustoš - Copyright Tanjug/Valentin Flauraud/Keystone via AP

Katastrofalno nevreme pogodilo danas delove Švajcarske i Italije, a u ovom času razorna oluja premešta se i na severozapad Balkana. Grmljavinski sistemi doneli su u toku poslepodneva i pred kraj dana obilne pljuskove, jake gromove i grad, ali i orkanske udare vetra mnogim predelima Švajcarske.

Nažalost, pričinjena je ogromna materijalna šteta, a prizori dramatičnog nevremena su i više nego potresni.

Pod naletom vetra padali su dalekovodi, a oštećen je i ogroman broj objekata.

 

 

Olujni vetar čupao je drveća iz korena, a oštećen je i veliki broj vozila. Orkanski vetar nosio je i obarao krovove, a mnogi su ostali bez krova nad glavom.

"Udar od 217 kilometara (135 milja) na sat zabeležila je naša meteo stanica na aerodromu La Chaux-de-Fonds ovog ponedeljka ujutro, ispod olujne ćelije koja je iznenada ojačala pri dolasku u regiju", objavio je MeteoSwiss na Twitteru.

Jedna osoba je poginula, a povređen je veliki broj ljudi.

Veliki broj ljudi je ostalo i bez električne energije.

 

 

Osim Švajcarske, razorno nevreme pogodilo je i severne predele Italije i Austriju, pri čemu je jedna osoba nastradala i u Italiji.

U ovom trenutku, razorno nevreme je iz Italije ušlo u Sloveniju, uz orkanske vetrove i jake gromove, a ovo olujno nevreme pogodiće Ljubljanu za oko sat vremena.

Oluja je veoma opasna i mogla bi da uslovi i veću materijalnu štetu, a opasna je i po ljudske živote. Ovaj snažan sistem najviše će pogoditi zapadne, centralne i istočne predele Slovenije, ali i šire područje Ljubljane. Moguće su poplave i bujice.

 

 

Nakon Slovenije, ovaj grmljavinski sistem pogodiće i krajnji severozapadni deo Hrvatske, potom i zapad Mađarske i doneti razorne nepogode. Ranije tokom dana, za oblast Alpa i za šire područje od Švajcarske preko severa Italije i Slovenije do Austrije, severozapada Hrvatske i zapada Mađarske podignut je najviši stepen upozorenja na grmljavinske oluje i nepogode.

 

Bonus video:

RINA

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike