Sahranjeni piloti koji su poginuli u Grčkoj! Hristosovoj trudnoj supruzi zabranili da prisustvuje pokopu, aplauzi za Periklisa

28.07.2023

18:30

0

Autor: M. Vu.

Dva pilota koja su pogunuli 25. jula ispraeni su danas na večni počinak

Sahranjeni piloti koji su poginuli u Grčkoj! Hristosovoj trudnoj supruzi zabranili da prisustvuje pokopu, aplauzi za Periklisa
Copyright Printscreen/Ept news/Drustvene mreže

U tužnoj i emotivno nabijenoj atmosferi, rođaci, prijatelji i kolege oprostili su se od preminulog kapetana Hristosa Moulasa, junaka koji je izgubio život dok je obavljao svoju dužnost, boreći se s vatrenom stihijom na području Platanistosa, u Karistosu.

Sahrana je održana u Svetoj crkvi Svetih Sergija i Vakha u Gavalohori Haniji, uz prisustvo mnogih zvaničnika, uključujući predsednicu Republike Katerinu Sakelaropulu, regionalnog guvernera Krita, šefa grčke vojske, šefove Oružanih snaga i druge političke predstavnike zemlje.

Printskrin/Fejsbuk
 

Hristos Moulas je bio kapetan kanadera i bio je od velikog značaja za praćenje vetrova na Zemlji iz orbite, čime je pružio dragocen doprinos poboljšanju klimatskih modela i meteorološke prognoze. Nakon 4,5 godine rada, tokom kojih je duže od očekivanog veka trajanja obavljao svoju dužnost, poginuo je u padu kanadera.

 

 

Supruga 34-godišnjeg kapetana, koja je bila u trećem mesecu trudnoće, zbog lošeg psihičkog stanja nije prisustvovala sahrani. U skladu s odlukom parlamenta, nerođeno dete će biti usvojeno i biće mu pružena podrška do 25. godine života.

Na sahrani su izgovorena šest hvalospeva kako bi se iskazalo poštovanje prema delu heroja.

Brojni zvaničnici, uključujući premijera, predsednika parlamenta i ministra odbrane, izrazili su svoje poštovanje vencima i počastima.

U crkvi je bila prisutna atmosfera duboke tuge, a reči seoskog sveštenika su podsetile na nepravedan gubitak junaka Hristosa Moulasa.

Printskrin/Fejsbuk
 

Izlazna povorka i parastos za potporučnika Periklisa Stefanidisa, koji je takođe izgubio život u istoj tragediji, takođe su protekli u tužnoj atmosferi s aplauzima ljudi koji su hteli da izraze zahvalnost i poštovanje prema mladim junacima koji su izgubljeni u hrabroj borbi s vatrom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike