Tajfun krenuo na Peking, evakuisano nekoliko hiljada ljudi! Snimci koji preplavljuju društvene mreže su zastrašujući (VIDEO)

29.07.2023

17:32

0

Kineski meteorološki zavod apeluje na građane da budu oprezni i izbegavaju područja visokog rizika

Tajfun krenuo na Peking, evakuisano nekoliko hiljada ljudi! Snimci koji preplavljuju društvene mreže su zastrašujući (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Više hiljada ljudi evakuisano je u Pekingu zbog tajfuna "Doksuri", koji je jedna od najjačih oluja koja je u proteklih nekoliko godina pogodila Kinu. Na severu zemlje kiša ne prestaje da pada, a područje koje obuhvata i prestonicu ima srednji do visoki rizik od nepogoda zbog kiše u naredna tri dana, prenela je agencija Rojters, pozivajući se na Kineski meteorološki zavod.

Očekuje se da će danas u prestonici oluja praćena grmljavinom dostići vrhunac. Premda se intenzitet tajfuna "Doksuri" smanjuje, upozorenje je i dalje na snazi, jer je njegov uticaj na zemlju daleko od kraja.

 

 

Kineski meteorološki zavod apeluje na građane da budu oprezni i izbegavaju područja visokog rizika, posebno region Peking-Tianđin-Hebei, gde bi moguće padavine mogle dostići i do 600 milimetara.

 

 

Tajfun "Doksuri" je, prema prognozama, krenuo prema unutrašnjosti zemlje, sa predviđenom kumulativnom količinom padavina od 100 milimetara ili više na 220.000 kvadratnih kilometara, što bi potencijalno moglo uticati na život oko 130 miliona ljudi.

Vlasti su preduzele brojne mere predostrožnosti kako bi se nosile s potencijalnim posledicama oluje. Sportski događaji u Pekingu suspendovani su, a veći broj turističkih mesta i parkova zatvoren je kako bi se zaštitila javnost od mogućih opasnosti.

 

 

Odeljenje za kontrolu poplava takođe je angažovalo veliki broj spasilaca kako bi pravovremeno reagovali na moguće hitne situacije. Do sada je evakuisana 3.031 osoba iz ugroženih područja.

 

 

"Doksuri" se ističe kao najsnažniji tajfun koji je pogodio Kinu ove godine i drugi po snazi koji je zahvatio jugoistočnu provinciju Fudžijan od tajfuna Meranti 2016. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike