Bajden odobrio kontroverzni projekat na Aljasci: Otvorio put za nastanak neverovatne ekološke katastrofe (VIDEO)

16.03.2023

21:15

0

Autor: N. Pavlović

Procenjuje se da će se na ovom nalazištu proizvoditi oko 180.000 barela nafte dnevno

Bajden odobrio kontroverzni projekat na Aljasci: Otvorio put za nastanak neverovatne ekološke katastrofe (VIDEO)
Copyright Profimedia/THE CANADIAN PRESS/AP-Kodiak Daily Mirror, James Brooks

Predsednik SAD Džo Bajden odobrio je veliki, kontroverzni projekat bušenja nafte na Aljasci pod nazivom "Vilou", kome se snažno protive aktivisti i udruženja za zaštitu životne okoline, kao i zajednice starosedelaca.

Kompanija "ConocoPhillips", koja stoji iza projekta, saopštila je da će se na taj način stvoriti i lokalne investicije i hiljade radnih mesta.

Međutim, poduhvat vredan osam milijardi dolara je proteklih nedelja naišao na veliki otpor, posebno na društvenim mrežama.

Aktivisti upozoravaju na klimatske promene, ugroženost životinjskog sveta i moguće nestašice hrane.

"Vilou" uključuje višedecenijsko bušenje nafte i gasa na tri lokacije u vlasništvu američke vlade, ukupne površine 23 miliona hektara na teritoriji poznatoj kao Nacionalne rezerve nafte - Aljaska, a biće jedan od najvećih te vrste na tlu SAD.

Procenjuje se da će se na ovom nalazištu proizvoditi oko 180.000 barela nafte dnevno u periodu od 30 godina.

Ekološka bomba

Sa druge strane, "Vilou" bi mogao da stvori jednu od najvećih "ugljeničnih bombi" na tlu SAD i da potencijalno oslobodi dvostruko više štetnih gasova od svih projekata obnovljive energije na javnim površinama u SAD do 2030. godine.

Neimenovani zvaničnik američke administracije je naveo u nedelju da oblast u kojoj je predviđena eksploatacija nafte i gasa obuhvata jezero Tešekpuk, visoravan Utukok, reku Kolvil, lagunu Kasegaluk i posebne oblasti zaliva Pird.

U.S. Fish and Wildlife Service via AP, File
Avion nadleće sever Aljaske

Prema procenama američkog Biroa za upravljanje zemljištem, generisaće se 278 miliona tona CO2e tokom 30 godina, a to je kao da na američke puteve dodajete dva miliona vozila svake godine.

CO2e je jedinica koja označava uticaj svih gasova staklene bašte na klimu, kao da se svi emituju kao ugljen-dioksid. 

Najava američke vlade dozvoliće samo tri lokacije za bušenje, umesto prethodno predloženih pet, što je bila neka vrsta kompromisa sa protivnicima projekta.

Pre davanje dozvole za "Vilou", Bajdenova administracija je samo dan ranije ograničila bušenje nafte i gasa na teritoriji od 6,4 miliona hektara na Aljasci i u Arktičkom okeanu. Baš zato kritičari smatraju da projekat "Vilou" nije u skladu sa Bajdenovim obećanjima da će predvoditi aktivnosti za očuvanje klime i životne sredine.

U međuvremenu je pokrenuta peticija da Vašington zaustavi projekat bušenja i dosad ju je potpisalo više od tri miliona ljudi, a na adresu Bele kuće je stiglo i milion pisama.

Profimedia
Protivnici projekta "Vilou" ispred Bele kuće

- To je pogrešan potez i biće katastrofalan za živi svet, zemljište, zajednice i našu klimu - navedeno je iz kluba za zaštitu životne sredine "Sijera klub".

Soni Ahk, mladi domorodački aktivista sa Aljaske koji je poveo kampanju protiv "Viloua", rekao je da će projekat izvlačenja nafte i gasa narednih 30 godina biti pokretač za dalja bušenja na Arktiku.

- Dok naši državni zvaničnici rekordno profitiraju, meštani su ostavljeni da se bore sa posledicama masivnih bušenja - rekao je.

- Nećemo odustati od odbrane Arktika danas, sutra i bilo kada - poručili su iz "Sovereign Iñupiat for a Living Arctic", jedne od grupa koja se zalaže za stopiranje projekta.

Sva tri poslanika, koja u američkom Kongresu predstavljaju Aljasku, glasala su za odobrenje projekta, uključujući i jednog iz redova Demokratske stranke, iako se radi o partiji koja bi, navodno, u fokusu trebalo da ima i klimatska pitanja. Kako su istakli, investicije su i više nego potrebne tamošnjim zajednicama i time će se povećati i domaća proizvodnja energije, što bi umanjilo zavisnost SAD od strane nafte.

- To je bila ispravna odluka za Aljasku i našu državu - rekao je izvršni direktor kompanije "ConocoPhillips" Rajan Lens.

AP Photo/Mark Thiessen
 

Američki energetski gigant, koji je već najveći proizvođač sirove nafte na Aljasci, povećaće energetsku sigurnost, stvoriti dobra radna mesta i obezbediti benefite domorodačkim zajednicama, poručio je Lens.


Bajdenov preokret

Inače, Bajden je tokom predizborne kampanje 2020. godine obećao da neće više biti bušenja na teritorijama pod upravom federalnih vlasti.

Upravo je zahvaljući takvim izjavama dobio podršku zelenih demokrata i onih kojima nije bilo poznato kakav je Bajdenov stav o klimatskim pitanjima.

AP Photo/Andrew Harnik
Džo Bajden

Ipak, obećanje je brzo prekršeno kada je Bela kuća najavila da će prodavati zakupe za bušenja pod pritiskom suda. Iz administracije predsednika SAD će najverovatnije i sada reći da je uloga sudova takođe uticala na odluku o projektu "Vilou".

Kompanija "ConocoPhillips" od 1999. drži zakupe zemljišta u toj oblasti i imala bi velike šanse za tužbu ukoliko bi njeni planovi bili odbijeni.

Bajdenova administracija, sa druge starne, svesna je da projekat ne može nikako biti opravdan, posmatrano iz klimatske perspektive. Ukoliko svet želi da rast temperatura zadrži ispod 1,5 stepeni, ne bi smelo da bude novih bušenja nafte ili gasa.
 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike