Švajcarska opština uvodi policijski čas: Mlađi od 14 godina ne smeju na ulicu posle 22 časa

19.06.2024

13:43

0

Ključni deo uredbe je klauzula o "zaštiti dece"

Švajcarska opština uvodi policijski čas: Mlađi od 14 godina ne smeju na ulicu posle 22 časa
Copyright Profimedia

Skupština opštine Studen u kantonu Bern jednoglasno je podržala novu klauzulu za zaštitu dece. Doneli su odluku da mlađi od 14 godina moraju da ostanu kod kuće između 22 sata i 6 sati ujutru.

Ova policijska uredba, koja je usvojena 10. juna ove godine, dobila je podršku sa 100 glasova za i samo dva protiv.

Iako na prvi pogled ne deluje posebno, ključni deo uredbe je klauzula o "zaštiti dece". Prema ovoj klauzuli, deca mlađa od 14 godina moraju biti kod kuće u navedenom vremenu, osim ako se vraćaju sa događaja namenjenog deci.

Švajcarski mediji raspravljaju o tome da li opština ima pravo da ograniči slobodu kretanja dece. Policijski čas zadire u slobodu okupljanja, koja je osnovno pravo prema saveznom ustavu i može se ograničiti samo pod određenim uslovima, kao što je zaštita maloletnika, i to na srazmeran način, bez blažih mera.

I ranije bilo sličnih klauzula

Sličan slučaj desio se u opštini Danikon u Cirihu 2008. godine, kada su uveli noćni policijski čas za školsku omladinu kako bi sprečili vandalizam i očuvali noćni mir. Upravni sud u Cirihu odbacio je ovu meru, naglašavajući da vandalizam može da se desi i pre 22 sata, a da noćni mir ne remete isključivo mladi. Policijski čas bi takođe nepravedno kažnjavao nevinu omladinu. Sud je podržao žalbu protiv ove mere.

Uprkos ovoj presudi, druge zajednice nisu bile obeshrabrene. Kanton Argau i opština Kerzac u kantonu Bern takođe su odlučili da uvedu noćne zabrane za mlade. Cedric Vermut, kopredsednik SP-a, postavio je 2013. pitanje Saveznom veću o noćnim policijskim časovima.

Savezno veće je izrazilo razumevanje za opštinske zabrane, ali je jasno stavilo do znanja da samo kantoni mogu odlučivati o takvim propisima i da zakonitost tih mera treba da odluče sudovi.

Na kraju ostaje na sudu da odluči da li je uredba opštine Studen zakonita, pod pretpostavkom da neko podnese žalbu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike