Večeras prva debata Trampa i Bajdena: Pravila iznenada promenjena, neka od njih nikad nisu korišćena

27.06.2024

10:10

0

Debata počinje u petak u 3.00 po srednjoevropskom vremenu

Večeras prva debata Trampa i Bajdena: Pravila iznenada promenjena, neka od njih nikad nisu korišćena
Copyright Profimedia

Prva debata predsedničkih kandidata u SAD-u između trenutnog predsednika Džoa Bajdena iz Demokratske stranke (81) i bivšeg predsednika Donalda Trampa iz Republikanske stranke (78), održaće se večeras u okviru kampanje za predstojeće izbore u novembru.

Debata počinje u petak u 3.00 po srednjoevropskom vremenu, a biće prenošena iz studija CNN-a u Atlanti u Džordžiji. CBS prenosi da će debata biti emitovana i na drugim mrežama. Izborni štabovi kandidata dogovorili su se o novim pravilima, uključujući i gašenje mikrofona kada kandidat ne govori.

Voditelji CNN-a Džejk Taper i Dejna Beš biće moderatori debate koja će trajati sat i po, uz dve pauze za reklame. Pauze za reklame nisu bile deo prethodnih debata koje su organizovale Komisija za predsedničke debate. Osim toga, prvi put od 1976. godine u studiju neće biti publike.

Kandidati su se složili da im se mikrofoni ugase dok drugi kandidat govori, čime se smanjuje mogućnost prekidanja. Tokom prethodnih debata 2020. godine Tramp i Bajden su često prekidali jedan drugog. Moderatori će se truditi da rasprava bude civilizovana i da se poštuje vreme.

Za razliku od ranijih godina, kandidati neće imati uvodna izlaganja. Imaće po dva minuta za odgovor na pitanje, uz mogućnost replike od jednog minuta i dodatnog odgovora. Moderatori imaju diskreciono pravo da odobre dodatni minut. Na kraju debate kandidati će imati po dva minuta za završne reči.

Pozicije kandidata na podijumu biće određene bacanjem novčića. Kandidatima neće biti dozvoljeno da donose unapred napisane beleške: imaće papir, olovku i vodu. Izbornim štabovima neće biti dozvoljeno da komuniciraju sa kandidatima tokom debate.

Profimedia
Tramp i Bajden tokom debate 2020.

Kandidati van glavnih stranaka, uključujući Roberta F. Kenedija Mlađeg, nisu se kvalifikovali za debatu jer nisu ispunili uslove koje je postavio CNN. Kenedijeva kampanja će održati sopstvenu online debatu u isto vreme.

CNN nije objavio koje će teme biti zastupljene u debati. CBS navodi da su moguće teme granična bezbednost, migracije, pravo na abortus, kao i Trampova krivična osuda zbog isplate porno-zvezdi Stormi Danijels. Takođe, moguće teme su i osuda Bajdenovog sina Hantera, ekonomija, i druge aktuelnosti.

Datum ove debate je najraniji u istoriji američkih izbora, a kandidati još nisu formalno prihvatili nominacije svojih stranaka. Bajden i Tramp će to učiniti na predstojećim konvencijama svojih stranaka - republikanska će biti u julu u Milvokiju u Viskonsinu, a demokratska u avgustu u Čikagu u Ilinoisu.

Planirana je još jedna debata 10. septembra, a njen domaćin biće ABC News.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike