Sedmica u svetu: Provociranje kineskog zmaja, bumerang efekat sankcija i unakrsne pretnje Istoka i Zapada

07.08.2022

19:15

0

Evropa je pokazala da je sve više plaši predstojeća zima, majmunske boginje su uznemirile SAD i ostatak planete, a poplave i požari nastavili su da pustoše

Sedmica u svetu: Provociranje kineskog zmaja, bumerang efekat sankcija i unakrsne pretnje Istoka i Zapada
pregled nedelje svet 0608 - Copyright AP Photo/Huizhong Wu/Mikhail Klimentyev via AP/Johnson Lai/Russian Defense Ministry Press

U nedelji za nama (1-7. avgusta) sukob koji mesecima traje u Ukrajini nastavio se po starom, u Tajvanskom moreuzu došlo je do tenzija koje su pretile da prerastu u vojnu konfrontaciju, a Izrael je ponovo odlučio da demonstrira silu nad vidno slabijim Pojasom Gaze. Evropa je pokazala da je sve više plaši predstojeća zima, majmunske boginje su uznemirile SAD i ostatak planete, a poplave i požari nastavili su da pustoše.

Agresivna politika Zapada i cvetanje ruske diplomatije

Prvi brod sa ukrajinskim žitom napustio je u ponedeljak luku u Odesi, Sjedinjene Američke Države i članice NATO nastavile su da snabdevaju Ukrajinu oružjem, a Kijev je započeo evakuaciju stanovnika iz oblasti DNR koje su i dalje pod njegovom kontrolom. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su Sjedinjene Američke Države direktno umešane u rat u Ukrajini, Rusi su počeli da grade stanove za građane Merijupolja koji su ostali bez krova nad glavom, a predsednik Ukrajine tražio je direktan razgovor sa kineskim liderom Sijem Đinpingom zbog Rusije.

Profimedia
 

Zvaničnici Hersonske oblasti zavetovali su se da će organizovati referendum za ulazak u sastav Ruske Federacije, Rusi su oslobodili strateški važno selo Peski, papa Franja se sastao sa ruskim episkopom, a SAD su odlučile da Ukrajini pošalju dodatnu pomoć od milijardu dolara. Putin je Americi poručio da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto pozvao je nuklearne supersile da prestanu da se igraju geopolitičkom situacijom oko Ukrajine, dok je Američki državni sekretar Entoni Blinken optužio Rusiju da najveću ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje koristi kao štit.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je Vašingtonu da će Moskva prekinuti diplomatske odnose ako američki poslanici odluče da proglase Rusiju za zemlju sponzora terorizma, a francuska političarka Marin le Pen poručila je da sankcije Evropske unije uvedene Rusiji više štete Evropi nego Moskvi.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države nisu pristupile nastavku pregovora o novom sporazumu o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja, nekadašnji nemački kancelar i prijatelj Vladimira Putina Gerhard Šreder izjavio je da ruski lider ima želju da pregovara o rešenju sukoba u Ukrajini, dok je Peskov još jednom ponovio da se bivši kancelar nije ponudio da bude posrednik u pregovorima.

Turkish Presidency via AP
Erdogan i Putin

Iz Rusije je stigao predlog za reformu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u petak su iz ukrajinskih luka isplovila još dva broda sa žitom, Putin je dočekao turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Sočiju, naglasivši pre sastanka da Evropa upravo Ankari treba da bude zahvalna zbog tranzita gasa iz Rusije, a na kraju je saopšteno da su se lideri dveju zemalja dogovorili o plaćanju gasa u rubljama.

Besmislenost sankcija

Gasprom povećao isporuke gasa Kini za 60,9 odsto, bugarski političari počeli su da se pitaju zbog čega njihova zemlja nije našla način da plaća ruski gas, Švajcarska je zamrznula imovinu Sberbanke i zabranila upotrebu ruskog zlata, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za krizu u Evropi optužio je agresivnu politiku NATO.

Profimedia
 

Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da su sankcije Moskvi posledica političkih interesa Zapada, gas u Bugarskoj poskupeo je za 60 odsto, a ispostavilo se da trgovina između Rusje i Nemačke nastavlja da raste bez obzira na sankcije, što je ukazalo na njihovu besmislenost. Rusi su oštro odgovorili na sankcije Kanade, a kako je besomučno sankcionisanje Rusije prisililo države EU da zbog energenata pogaze svoje reči i okrenu se dojučerašnjim neprijateljima možete pročitati OVDE.

Čačkanje kineskog zmaja

Iako je Peking u više navrata upozorio da odvrati predsedavajuću Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi od posete Tajvanu, ona je u utorak ipak stigla na ostrvo, doprinevši dodatnom pojačanju tenzija u moreuzu. Neposredno pre sletanja njenog aviona, četiri borbene letelice Narodnooslobodilačke vojske Kine ušle su u samoproglašenu zonu identifikacije protivvazdušne odbrane Tajvana, dok su SAD ka Tajvanu poslale udarnu grupu nosača aviona Ronald Regan. Tajvan je pojačao nivo borbene gotovosti, Peking je zabranio uvoz određenih namirnica sa ostrva, kineski šef diplomatije Van Ji poručio je da se neke zapadne diplomate "igraju vatrom", dok je iz Kremlja stigla podrška Pekingu, u okviru koje je saopšteno da je poseta Pelosi Tajvanu američka provokacija.

Taiwan Ministry of National Defense via AP, File
 

Čim je potvrđeno da je Pelosi sletela u Tajpej, Kine je osudila ovaj potez i uručila protestnu notu SAD, Nemačka je zapretila Pekingu da će reagovati u slučaju napada, a iz Vašingtona su poručili da se dolaskom predsedavajuće Predstavničkog doma ne krši teritorijalni suverenitet Kine. Kina je iste večeri započela vojne vežbe u blizini Tajvana, a sutradan je objavljena mapa mesta na kojima se održavaju.

Pelosi je na sastancima sa tajvanskim zvaničnicima poručila da SAD neće napustiti ovo kinesko ostrvo, a oglasila se i posle odlaska iz Tajpeja, da bi na kraju Kini uputila provokativne reči, rekavši da Peking Amerikancima neće praviti plan putovanja. Kineske vlasti uvele su sankcije protiv dva fonda na Tajvanu zbog podrške tajvanskim separatistima i klevetanja Kine, Tajpej je bio prisiljen da traži alternativne rute za svoje avione, a kineski ministar spoljnih poslova još jednom je podvukao da će oni koji vređaju Kinu biti kažnjeni, ako i da je poseta Pelosi manična i neodgovorna akcija SAD.

Kina je u četvrtak ispalila balističke rakete u blizini Tajvana, što je uznemirilo vojsku na ostrvu, koja je izdala saopštenje da se priprema za rat, da bi se nešto kasnije saznalo da je zamalo došlo do incidenta jer su na kineske dronove ispaljene rakete. Peking je poslao poruku svetu da nema prostora za nezavisnost Tajvana i da neće pristati na spoljna mešanja, a Narodnooslobodilačka vojska Kine u nekoliko navrata je prešla liniju razdvajanja, zbog čega je Tajpej reagovao raspoređivanjem aviona i brodova.

AP Photo/Huizhong Wu, File
 

Kina je uvela sankcije Pelosi i članovima njene porodice, a nedugo zatim saopšteno je i da Peking prekida saradnju sa Vašingtonom u mnogim oblastima. SAD su upozorene da ne deluju ishitreno, napetosti u Tajvanskom moreuzu nastavile su se i u subotu, kada je Ji primetio da je Vašington u Tajvanu koristio svoj provereni metod provociranja.

Nemilosrdni Izrael

Izrael je u petak pokrenuo specijalnu operaciju nakon sukoba Palestinaca i jevreja, pa je u roku od pola sata na Pojas Gaze ispaljeno više od 100 raketa. Do eskalacije je došlo nakon višednevnih tenzija nastalih zbog hapšenja palestinskog lidera Basama al Sadija, a ciljevi su navodno bili objekti u kojima se "proizvodio eksploziv". Za 24sedam tim povodom pričao je Goran Mekić, čitalac našeg portala iz Izraela, koji je, nakon što su iz Gaze uzvratili raketama, završio u podrumu sa porodicom.

Bes planete

Profimedia
 

Vremenske nepogode i visoke temeperture nastavile su da prave probleme širom sveta. Na manje od dva kilometara od londonskog aerodroma Hitrou u ponedeljak je izbio ogroman požar koji je počeo da se približava pisti, Kentaki su pogodile snažne poplave u kojima je nekoliko stotina ljudi nestalo, Gambija je brojala žrtve zbog obilnih padavina, a apokaliptični snimci iz Japana, gde je domove moralo da napusti pola miliona ljudi, obišli su planetu.

Neozbiljno rukovanje epidemijom

Granice Novog Zelanda u ponedeljak su potpuno otvorene za posetioce iz celog sveta, prvi put otkako je u martu 2020. godine uveden lokdaun zbog pandemije kovida, a svet je polako počeo da paniči zbog majmunskih boginja. Indija je potvrdila prvi smrtni slučaj od ovog virusa, prvi zaraženi registrovan je i na Kipru, dok je Kalifornija postala druga savezna američka država koja je proglasila vanredno stanje zbog majmunskih boginja. Ispostavilo se da je Bela kuća napravila brojne propuste u bori sa ovom epidemijom, zbog čega je javnost poečla da vrši pritisak na Bajdena, dok je ministar zdravlja SAD apelovao na sve da ozbiljno shvati boginje koje se velikom brzinom šire državom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike