Poseta Pelosijeve Tajvanu naglo pogoršala odnose dveju zemalja: Kina prekida saradnju sa SAD u brojnim oblastima!

05.08.2022

10:55

0

Poseta predsedavajuće Predstavničkog doma SAD okarakterisana je kao svojevrsna provokacija i narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta azijske sile

Poseta Pelosijeve Tajvanu naglo pogoršala odnose dveju zemalja: Kina prekida saradnju sa SAD u brojnim oblastima!
Điping Bajden - Copyright Profimedia/AP Photo/Alex Brandon

Kina je danas saopštila da će zaustaviti saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama u brojnim oblastima, uključujući i dijaloge između visoko pozicioniranih vojnih komandanata, a sve zbog ovonedeljne posete predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu.

Kinesko ministarstvo je dodalo da zaustavlja razgovore o klimatskim promenama sa Amerikom, obustavlja saradnju u oblasti sprečavanja prekograničnog kriminala i repatrijaciji ilegalnih migranata, preneo je Rojters.

To su glavne od ukupno osam objavljenih mera, navodi britanska agencija.

Kineske vlasti saopštile su takođe da je otkazan radni sastanak predstavnika kineskog ministarstva i ministarstva odbrane SAD.

Pelosijeva je Tajvan posetila u utorak u okviru azijske turneje, bez obzira na upozorenja iz Pekinga da ne dolazi na ostrvo koje Kina smatra svojom teritorijom.

Poseta predesedavajuće Predstavničkog doma SAD okarakterisana je kao svojevrsna provokacija i narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine, navelo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Na dan dolaska Pelosijeve u Tajpej Narodnooslobodilačka armija Kine pokrenula je vojne vežbe u blizini ostrva, tokom kojih je zabeleženo nekoliko incidenata, dok je iz Tajvana stiglo upozorenje da su spremni za rat i da će reagovati ukoliko budu smatrali da je to potrebno.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike