Objavljena mapa kineskih vojnih vežbi: Crvene oblasti okružuju Tajvan, strani brodovi i avioni upozoreni da ne prilaze! (FOTO)

03.08.2022

08:55

0

Na karti se vidi šest lokacija na kojima su operacije planirane da se održe od četvrtka do nedelje, iako su počele već sinoć

Objavljena mapa kineskih vojnih vežbi: Crvene oblasti okružuju Tajvan, strani brodovi i avioni upozoreni da ne prilaze! (FOTO)
Ratni brod - Copyright Iranian Army via AP

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je Kina sprovođenjem vojnih vežbi prekršila pravila Ujedinjenih nacija, izvršila invaziju na tajvansku teritoriju i da kineske snage blokiraju vazdušni prostor i vode koje pripadaju Tajvanu, dodajući da će ostrvo čvrsto braniti svoju bezbednost i suprotstaviti se svakom potezu koji narušava njegov teritorijalni suverenitet i da će vojska podići "nivo budnosti" na takav način da to neće provocirati sukobe, prenosi Rojters.

Ministarstvo je navelo i da "Kina nastavlja da vodi psihološki rat protiv Tajvana" i da građani ne bi trebalo da veruju u glasine.

Kako su vojne vežbe Pekinga u blizini ostrva privukle veliku pažnju javnosti, o njima su pisali i kineski mediji, a Bi-Bi-Sijev dopisnik iz Kine Stiven Makdonel objavio je na Tviteru kartu sa lokacijama na kojima se izvode.

Na karti se vidi šest lokacija na kojima su vežbe planirane da se održe od četvrtka do nedelje, nakon odlaska Nensi Pelosi, predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Predsednica Tajvana Cai Ing-ven osudila je kineske vojne vežbe, kazavši da se radi o "nepotrebnoj reakciji".

Neposredno pre nego što je avion sa Pelosi sleteo na aerodrom u Tajpeju, kineska Narodnooslobodilačka armija poslala je nekoliko borbenih aviona Su-25 ka ostrvu, a ubrzo zatim počele su i vojne operacije ratnih brodova u blizini njegovih obala. Saopšteno je da je Kina izvela probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od Tajvana, a na toj strani ostrva su, prema pisanju medija, bila i četiri američka ratna broda.

Peking je naveo da strani avioni ili brodovi ne bi trebalo da ulaze u to područje dok su njihove vežbe u toku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike