Putin o nuklearnom ratu: Lider Rusije poslao poruku SAD

01.08.2022

17:24

0

"Mi polazimo od činjenice da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika"

Putin o nuklearnom ratu: Lider Rusije poslao poruku SAD
Vladimir Putin eksplozija - Copyright Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP Pixabay

U nuklearnom ratu ne može biti pobednika i takav rat nikada ne treba započeti, poručio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Kao država potpisnica Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT) i jedan od njegovih garanta, Rusija se dosledno pridržava slova i duha Ugovora - naveo je Putin u pismu upućenom učesnicima konferencije o sporazumu u Njujorku, saopšteno je iz Kremlja.

- Mi polazimo od činjenice da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da ga nikada ne treba pokrenuti i zalažemo se za jednaku i nedeljivu bezbednost za sve članove svetske zajednice - naglasio je predsednik Rusije, preneo je Rojters.

On je istakao da je NPT za više od pola veka svog postojanja postao jedan od ključnih elemenata međunarodnog sistema bezbednosti i strateške stabilnosti, preneo je TAS S.

Obaveze koje on predviđa u sferama neširenja, razoružanja i miroljubive upotrebe nuklearne energije u potpunosti zadovoljavaju interese i nuklearnih i nenuklearnih država, naglasio je Putin.

- Uvereni smo da sve zemlje koje se ponašaju u skladu sa NPT treba da imaju pravo pristupa civilnoj nuklearnoj energiji bez ikakvih dodatnih uslova. Spremni smo da podelimo sa partnerima naše iskustvo u oblasti nuklearne energije - naveo je on.

Putin je istakao da Moskva pridaje veliki značaj sistemu garancija IAEA kao verifikacionom mehanizmu NPT i smatra da je veoma važno obezbediti njegovu nepristrasnu, depolitizovanu i tehnički utemeljenu upotrebu.
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike