Šreder posetio ruskog predsednika u Moskvi: Putin želi da pregovara, ali će rešenje jednog pitanja biti dosta komplikovano

03.08.2022

09:44

0

Dogovor u izvozu žita mogao bi da bude prvi korak ka sporazumu, smatra bivši kancelar Nemačke

Šreder posetio ruskog predsednika u Moskvi: Putin želi da pregovara, ali će rešenje jednog pitanja biti dosta komplikovano
AP22035522842239 - Copyright AP Photo/ Alexander Zemlianichenko, file

Nekadašnji nemački kancelar i prijatelj Vladimira Putina Gerhard Šreder izjavio je da ruski lider ima želju da pregovara o rešenju sukoba u Ukrajini i da bi sporazum o isporukama žita koji je postignut prošlog meseca mogao da bude korak u tom smeru.

- Dobra vest je da Kremlj želi da dođe do rešenja dogovorom - rekao je Šreder za nedeljnik Stern, prizajući i da se prošle sedmice sastao sa Putinom u Moskvi.

- Uspešan dogovor o izvozu žita možda bi mogao da se postepeno proširi i na prekid vatre - kazao je on.

Uz posredstvo Turske i Ujedinjenih nacija, Rusija i Ukrajina postigle su prošlog meseca dogovor o deblokadi izvoza žitarica iz crnomorskih luka, koje su bile prolematične jer ih je Kijev minirao da bi se zaštito od ruskih napada.

Prvi brod sa žitaricama iz Ukrajine stigao je prethodne noći u Tursku i trenutno je u toku njegova inspekcija.

Šreder je istakao i da bi rešenja za suštinske probleme, kao što je pitanje Krima, mogla da se nađu vremenom.

Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

- Možda ne u roku od 99 godina, kao u Hongkongu, ali u narednoj generaciji - kazao je bivši nemački kancelar i dodao da bi bi alternativa članstvu Ukrajine u NATO mogla da bude oružana neutralnost, kao u slučaju Austrije.

Što se tiče budućnosti teritorija Donbasa, Šreder nije toliko optimističan i smatra da je rešenje ovog pitanja znatno komplikovanije.

- Moralo bi da se pronađe rešenje utemeljeno na švajcarskom kantonalnom modelu - izjavio je on u itnervjuu, dodajući da tek treba da se vidi da li će Putin pristati da se vrati na preratnu "kontaktnu liniju".

Šreder, koji je bio kancelar Nemačke od od 1998. do 2005. godine, kritikovao je rat u Ukrajini, ali je odbio da osudi Putina, kojeg i dalje naziva bliskim ličnim prijateljem.

Nekoliko nedelja od početka ruske vojne operacije bivši kancelar bio je prinuđen da napusti Upravni odbor ruskog Rosnjefta, nakon pritisaka koji su stizali iz Evropske unije i njegove zemlje, ali nije prekinuo veze sa Rusijom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike