Al Kaida - nekada je bila najveća svetska pretnja, a danas? (VIDEO)

05.08.2022

19:18

0

Autor: N. Pavlović

Da li je Al Kaida i dalje relevantna u 2022. godini?

Al Kaida - nekada je bila najveća svetska pretnja, a danas? (VIDEO)
Copyright Profimedia

Iznenadna, ali ne i neočekivana likvidacija vođe Al Kaide, Ajmana al Zavahirija, postavila je neizbežno pitanje: šta će se sada dogoditi sa tom terorističkom organizacijom? I još važnije, da li je Al Kaida uopšte relevantna u 2022. godini, koliko god se Bela kuća hvalila akcijom u kojoj je ubijen njen lider.

Al Kaida na arapskom znači baza ili temelj. U pitanju je teroristička organizacija posvećena napadanju zapadnih interesa i svrgavanju vlada širom Afrike i Azije za koje smatraju da su previše bliske zapadnjačkim vrednostima ili da nisu dovoljno verne islamu.

Profimedia
Ajman al Zavahiri

Formirana je kasnih osamdesetih na granici Avganistana i Pakistana, od ostataka arapske dobrovoljačke vojske koja se borila protiv Sovjeta.

Za prošlu generaciju, Al Kaida je bio dobro poznat pojam u gotovo svakom domaćinstvu širom sveta i viđena je kao najveća pretnja bezbednosti Zapada.

Bila je uspešna u sprovođenju brojnih napada koji su potom inspirisali mnoge nasilne sledbenike da im se pridruže. Nekoliko simultanih bombaških napada su izveli 1998. godine na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji, kada je stradalo skoro 300 ljudi.

Dve godine kasnije su se malim gliserom, nakrcanim eksplozivom, zabili u američki raketni razarač "USS Cole" u luci u Adenu, kada je ubijeno 17 mornara.

A onda se, napadom na SAD 11. septembra 2001. godine, ceo svet promenio.

Profimedia
 

Posle nekoliko meseci pažljivog planiranja, operativci Al Kaide su oteli četiri američka putnička aviona i zakucali se u Pentagon i Kule bliznakinje u Njujorku. Četvrti avion se srušio u jedno polje, a skoro 3.000 ljudi je poginulo tog dana. Bio je to najsmrtonosniji i najgori teroristički napad na tlu SAD i početak kontroverznog "rata protiv terora" koje je Amerika potom pokrenula. 

Napad na Ameriku je planiran u planinama Avganistana, gde su talibani pružili utočište borcima Al Kaide. SAD i Velika Britanija su potom okupirale tu zemlju i svrgli talibane sa vlasti. Međutim, bilo im je potrebno 10 godina da ubiju njihovog vođu Osamu bin Ladena u maju 2011. i još 20 da se povuku iz Avganistana, i to katastrofalno, čime su se militanti ponovo vratili na vlast.

Šta se događalo u međuvremenu?

Osamu bin Ladena je brzo zamenila njegova nekadašnja desna ruka i mentor, Ajman al Zavahiri, koji je nedavno ubijen u napadu dronom. Rođeni Egipćanin, bivši očni hirurg, nikada nije mogao da se meri sa Bin Ladenom i njegovom harizmom. Njegove snimljene poruke, u kojima se uvek pozivalo na napadanje Zapada i njegovih saveznika, bile su dugačke i dosadne. Nije mogao da šarmira mase.

Profimedia
Borci Islamske države

Osim toga, uskoro je Al Kaida stekla konkurenciju u vidu Islamske države, neverovatno nasilne terorističke organizacije koja je proglasila kalifat u delovima Iraka i Sirije. Mladi džihadisti, nestrpljivi i željni novih napada, prišli su ISIS-u i ismevali su rukovodstvo Al Kaide.

Jednaesti septembar je bio primer monumentalnog neuspeha američke obaveštajne službe. Iako je Vašington propustio da pročita određene signale, napadi su bili uspešni jer CIA nije svoja saznanja delila sa FBI, i obrnuto. Smatra se da se to promenilo i da danas dve službe funkcionišu i sarađuju mnogo bolje, a njihova mreža doušnika je smanjila broj terorističkih napada.

Sigurno utočište u Avganistanu?

Ipak, ne može se ignorisati katastrofalno povlačenje američke vojske i njihovih saveznika iz Avganistana prošle godine. Time su se otvorile i mnoge nove mogućnosti za Al Kaidu.

Činjenica je da je Zavahiri živeo komforno u Kabulu, u sigurnoj kući, blizu talibanskog vođstva, što pokazuje da dva pokreta ne nameravaju da raskidaju bliske veze.

Avganistan ima posebno mesto u srcu Al Kaide. Upravo u toj zemlji je mladi, bogati idealista Osama bin Laden izgradio mrežu pećinskih kompleksa tokom osamdesetih gde su se krili tokom sovjetske okupacije.

Profimedia
 

Tamo je živeo četiri godine pod zaštitom talibana, od 1996. do 2001. Baš na tom mestu će Al Kaida želeti da ponovo uspostavi svoje prisustvo, pogotovo kada su njihovi prijatelji talibani opet na vlasti.

Afrika - novo tlo za džihad

Tamo gde je nekada Al Kaida bila geografski mala, centralizovana, strogo organizovana grupa, danas je globalna franšiza sa sledbenicima koji su raštrkani širom sveta, uglavnom u zemljama sa slabim vladama.

Primera radi, u Somaliji ogranak Al Kaide, Al Šabab, ostaje najaktivnija džihadistička grupa.

Afrika je postala novo bojište za islamističke grupe poput Al Kaide i Islamske države, posebno u oblastima na severozapadu kontinenta. Oni se ne bore samo sa vlastima, koje smatraju neverničkim, već i međusobno, a žrtve su uvek nedužni civili.

Bliski istok

Al Kaida će ostati teroristička grupa simbolična za Bliski istok. Bin Laden je bio Saudijac, Zavahiri Egipćanin, a više rukovodstvo čine isključivo Arapi. I dalje ima značajno prisustvo na severozapadu Sirije, gde američki dronovi često gađaju njihova utočišta.

Očekuje se da će Al Kaida uskoro odabrati novog lidera, ali se smatra da će on imati još manje uticaja.

Međutim, obaveštajne službe bi bile naivne ako bi pomislile da je ovaj pokret umro zajedno sa svojim vođom.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike