Poseta Pelosi skupo ih koštala: Zbog kineskih vojnih vežbi Tajvan traži alternativne rute za avione

03.08.2022

08:39

0

Pregovara se sa Japanom i Filipinima

Poseta Pelosi skupo ih koštala: Zbog kineskih vojnih vežbi Tajvan traži alternativne rute za avione
AP21216512966886 - Copyright Military News Agency via AP

Tajvan je počeo pregovore sa susednim Japanom i Filipinima za pronalaženje alternativnih ruta za avione, prenosi Rojters, pozivajući se na tajvansku agenciju CNA.

Tajpej se na taj potez odlučio nakon što je Kina, ubrzo posle dolaska predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi u Tajvan, započela vazdušne i pomorske vojne vežbe u blizini njegovih obala i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od tog ostrva, navodi britanska agencija.

- Nema potrebe da globalni centar za proizvodnju čipova na Tajvanu pronađe alternative za pomorski transport svojih proizvoda, jer brodovi mogu da izbegnu zone u kojima kineska mornarica izvodi vojne vežbe - saopštio je tajvanski ministar saobraćaja Vang Kvo-cai, prenosi Rojters, pozivajući se na CNA.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je danas da je Kina sprovođenjem vojnih vežbi prekršila pravila Ujedinjenih nacija, izvršila invaziju na tajvansku teritoriju i da kineske snage blokiraju vazdušni prostor i vode koje pripadaju tom ostrvu.

Pelosi je sinoć, posle silnih upozorenja kineskih zvaničnika, ipak stigla u Tajvan, ignorišući najavljene rekacije Narodnooslobodilačke armije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike