SAD tvrde da se posetom Pelosi Tajvanu ne krši suverenitet Kine, Moskva poručila Vašingtonu: Nema više mesta za američku hegemoniju

02.08.2022

18:42

0

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je da smatra da postoji samo jedna Kina

SAD tvrde da se posetom Pelosi Tajvanu ne krši suverenitet Kine, Moskva poručila Vašingtonu: Nema više mesta za američku hegemoniju
AP22214582918808 - Copyright Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP

Rusija je pozvala Sjedinjene Američke Države da se uzdrže od aktivnosti koje podrivaju globalnu stabilnost i da prepoznaju da u svetu više nema mesta za američku hegemoniju, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova povodom posete Tajvanu Nensi Pelosi, predsedvajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa.

- Pozivamo Vašington da se uzdrži od akcija koje podrivaju regionalnu stabilnost i međunarodnu bezbednost i da prizna novu geopolitičku stvarnost u kojoj više nema mesta za američku hegemoniju - ističe se u saopštenju ruskog ministarstva, prenosi TASS.

U saopštenju se podseća da je stav Rusije po pitanju Tajvana nepromenjen, a to je da postoji samo jedna Kina i da je Tajvan njen neodvojivi deo.

- Principijelni stav Rusije je nepromenjen i mi insistiramo - postoji samo jedna Kina i kineska vlada je jedina legitimna vlada koja predstavlja celu Kinu, čiji je neodvojivi deo Tajvan - poručuje se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Bela kuća: Posetom se ne krši suverenitet Kine

Sjedinjene Američke Države smatraju da poseta Nensi Pelosi Tajvanu ne predstavlja kršenje suvereniteta Kine, izjavio je danas koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Džon Kirbi.

AP Photo/Evan Vucci
Džon Kirbi

- Ne verujemo da je ova poseta kršenje suvereniteta - rekao je Kirbi za Si-En-En.

Portparol Bele kuće je skrenuo pažnju na "napetost koja je pratila retoriku kineskih vlasti uoči puta Pelosi na Tajvan", prenose RIA Novosti.

S tim u vezi, Kirbi je rekao da SAD neće dozvoliti da budu zastrašene.

- Videli smo pretnje i ovakvu retoriku u poslednjih nekoliko dana. Snažno smo posvećeni pitanju bezbednosti u ovom regionu, tu imamo pet do sedam saveza - i mi ovo shvatamo ozbiljno - rekao je visoki američki zvaničnik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike