Putin: Antiruske sankcije nisu odraz globalne politike i ekonomije, sve je to zbog političkih interesa Zapada

01.08.2022

11:53

0

"Rusija uvek biti pouzdan i odgovoran dobavljač metalnih proizvoda stranim kupcima", poručio je ruski lider

Putin: Antiruske sankcije nisu odraz globalne politike i ekonomije, sve je to zbog političkih interesa Zapada
AP22201234101044 - Copyright Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Antiruske sankcije ne odražavaju realnost globalne politike i ekonomije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na današnjem sastanku sa predstavnicima metalske industrije.

- Već sam rekao da su te odluke donele zapadne zemlje zarad političkih interesa – trenutnih, oportunističkih koji ne odražavaju realnost ni globalne politike ni globalne ekonomije - rekao je Putin.

Dodao je da će, bez obzira na trenutne političke teškoće, Rusija uvek biti pouzdan i odgovoran dobavljač metalnih proizvoda stranim kupcima i partnerima.

- Bićemo pouzdani partneri onima koji traže profitabilnu, predvidljivu poslovnu saradnju. Ali, nećemo poslovati praveći gubitke sa onima koji otvoreno pokazuju neprijateljski stav - naglasio je predsednik Ruske Federacije.

Putin je poručio da „i industrijske kompanije i vlada, kao i čelnici ruskih regiona treba da se fokusiraju na obezbeđivanje domaće potražnje za metalnim proizvodima“.

Potpredsednik ruske vlade i ministar industrije i trgovine Denis Manturov rekao je na sastanku da je izvoz metalske industrije u drugom kvartalu 2022. opao za oko 20 odsto.

- Ruske metalske kompanije sada rade u uslovima ograničenog pristupa zapadnim tržištima. Izvoz je u drugom kvartalu opao za oko 20 posto. Došlo je takođe do značajnog pada domaće potrošnje. Kao rezultat toga, iskorišćenost kapaciteta u industriji je smanjena sa prosečnih 93 procenta na 80 odsto - precizirao je on.

Manturov je naveo takođe da su Turska, Kina i Meksiko povećali uvoz ruskih metalnih proizvoda, pri čemu je, prema njegovim rečima, Kina povećala kupovine za više od pet puta u prvoj polovini godine.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike