Kina započela vojne vežbe u blizini Tajvana, ciljaju stranu ostrva na kojoj su američki ratni brodovi!

02.08.2022

20:04

0

Autor: 24sedam

Ranije je saopšteno da će večeras vršiti vežbe konvencionalnim raketnim naoružanjem

Kina započela vojne vežbe u blizini Tajvana, ciljaju stranu ostrva na kojoj su američki ratni brodovi!
Ilustracija - Copyright AP Photo/Huizhong Wu, File

Kineska Narodnooslobodilačka armija (PLA) započela je vojne operacije kod obala Tajvana, javila je Centralna televizija Kine, pozivajući se na zvaničnog predstavnika istočne zone borbene komande trupa Ši Jia.

- Uveče, 2. avgusta, Istočna borbena komanda kineske Narodnooslobodilačke vojske započela je seriju zajedničkih vojnih operacija oko ostrva Tajvan, kao i zajedničke vazdušne i pomorske vežbe u moru i vazdušnom prostoru severno, jugozapadno i jugoistočno od Tajvana - navodi se u izveštaju kineske televizije, prenela je agencija RIA Novosti.

PLA je ranije saopštila da će večeras vršiti vežbe konvencionalnim raketnim naoružanjem, a meta će biti postavljena istočno od Tajvana.

Testovi će, kako je najavila PLA, biti obavljeni u sklopu većih vojnih vežbi koje će uključiti zajednički rad kineske vojske na moru i u vazduhu, kao i gađanje iz dalekometne artiljerije u Tajvanskom moreuzu, preneo je Sputnjik.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova oštro je osudilo dolazak predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi na Tajvan, navodeći da je njena poseta pretnja po regionalni mir i stabilnost.

Mass Communication Specialist 3rd Class Jason Tarleton/U.S. Navy via AP, File
Američki brodovi

- Uprkos snažnom protivljenju i ozbiljnim posledicama, Nensi Pelosi je posetila kineski region Tajvan. Ovo je ozbiljno kršenje principa "jedna Kina". Poseta ima ozbiljan uticaj na političke odnose Kine i SAD i predstavlja ozbiljno mešanje u kineski suverenitet i teritorijalni integritet - navodi se u saopštenju objavljenom ranije danas na sajtu MSP Kine.

Četiri američka ratna broda u vodama istočno od Tajvana

Četiri američka ratna broda, uključujući nosač aviona USS Ronald Regan, bila su pozicionirana u vodama istočno od Tajvana na, kako je američka mornarica navela, rutinskom raspoređivanju.

Zvaničnik mornarice rekao je da je konvoj prošao kroz Južno kinesko more i sada se nalazi u Filipinskom moru, istočno od Tajvana i Filipina, a južno od Japana, prenosi Rojters.

Tu su se još nalazili raketna krstarica USS Antietam i razarač USS Higins, a u tom području takođe je bio i amfibijski jurišni brod USS Tripoli.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike