Peking uvodi sankcije Pelosi i njenoj porodici zbog posete Tajvanu: Podrivala je suverenitet i teritorijalni integritet Kine

05.08.2022

09:05

0

Ministarstvo spoljnih poslova obavestilo je javnost o tome saopštenjem, ali nije davalo više detalja

Peking uvodi sankcije Pelosi i njenoj porodici zbog posete Tajvanu: Podrivala je suverenitet i teritorijalni integritet Kine
AP22214582918808 - Copyright Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da će uvesti sankcije protiv predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, nakon što je njena poseta Tajvanu ove nedelje izazvala gnev.

U saopštenju Ministarstva navodi se da se Pelosi "ozbiljno umešala u unutrašnje stvari Kine i ozbiljno podrivala suverenitet i teritorijalni integritet Kine" posetom Tajvanu ove sedmice.

Peking je rekao da je Pelosi zanemarila zabrinutost Kine i odlučno protivljenje njenoj poseti ostrvu, za koje Kina tvrdi da je njena teritorija.

Ministarstvo je saopštilo da će Kina "uvesti sankcije Pelosi i njenoj užoj porodici", ne navodeći dalje detalje.

Predsedavajuća Predstavničkog doma došla je u Tajpej u okviru svog puta po Aziji u utorak uveče, a već sledećeg dana ga je napustila.

Na dan njenog dolaska Kina je pokrenula vojne vežbe u blizini Tajvana, koji tvrdi da je Narodnooslobodilačka armija nekoliko puta prešla liniju razdvajanja u Tajvanskom moreuzu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike