Nemačka preti Kini: Ako napadnete, pomoći ćemo Tajvanu!

02.08.2022

17:12

0

Ministarka spoljnih poslova odlučila se za oštru retoriku komentarišući tenzije u Tajvanskom moreuzu

Nemačka preti Kini: Ako napadnete, pomoći ćemo Tajvanu!
Analena Berbok - Copyright AP Photo/Manu Fernandez

Nemačka je upozorila Kinu da se uzdrži od eskalacije tenzija sa Tajvanom i obećala da će pomoći Tajpeju u slučaju sukoba sa Pekingom, objavila je u utorak ministarka spoljnih poslova Analena Berbok tokom konferencije UN o neširenju nuklearnog oružja u Njujorku, preneo je Špigel.

- Ne prihvatamo kršenje međunarodnog prava i napad većeg suseda na manju državu - rekla je Berbok, dodajući da se ovaj princip primenjuje i na Kinu.

Njena izjava dolazi usred pojačanih tenzija između SAD i Kine, dok se očekivalo da će predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi posetiti Tajvan u utorak, što se na kraju i desilo.

Peking je više puta upozoravao da bi takav potez protumačio kao zadiranje u njegov suverenitet i uvredu politike Jedne Kine koju Vašington zvanično priznaje.

Komentarišući moguću posetu predsednice Predstavničkog doma, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je da se neki američki političari „otvoreno igraju vatrom“ i osudio pokušaje Vašingtona da veštački stvori incident u Tajvanskom moreuzu.

Ako se Pelosi „usudi“ da otputuje na Tajvan, „Narodnooslobodilačka armija neće sedeti skrštenih ruku“ i preduzeće „odlučne i snažne kontramere“ da zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet Kine, upozorio je u ponedeljak portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

Kako tenzije nastavljaju da eskaliraju, nekoliko azijskih novina izvestilo je o povećanju vojne aktivnosti i Pekinga i Tajpeja preko Tajvanskog moreuza u utorak. U međuvremenu, Independent je izvestio da su brodovi američke mornarice takođe poslati u region na „rutinsko raspoređivanje“.

Ovo je prvi put u poslednjih 25 godina da je predsednik Predstavničkog doma otputovao na samoupravno ostrvo koje Kina smatra svojom teritorijom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike