Manevri Nensi Pelosi bi mogli svet da dovedu do tačke bez povratka: Kako je američka političarka i Bajdenu postavila zamku

01.08.2022

19:15

0

Autor: N. Pavlović

"Pogrešno odsvirana nota"

Manevri Nensi Pelosi bi mogli svet da dovedu do tačke bez povratka: Kako je američka političarka i Bajdenu postavila zamku
nensi-pelosi - Copyright Saul Loeb, Pool via AP

Predsednica Predsedavajućeg doma američkog Kongresa Nensi Pelosi trenutno je u Aziji, a sve zanima samo jedno pitanje - da li će posetiti i Tajvan?

Japanski "Kjodo", pozivajući se na tvrdnje nekoliko tajvanskih medija tvrdi da je to i dalje u planu, iako zvaničnih objava još nema zbog čega se činilo da je Pelosi možda malo spustila loptu.

Političarka bi, navodno, u utorak trebalo da se sastane sa nekoliko tajvanskih zvaničnika, a u sredu će napusti tu oblast koju Peking smatra delom svoje tritorije.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđan upozorio je da kineska vojska "neće sedeti skrštenih ruku".

Ukoliko poseti Tajvan, Pelosi bi bila najviši zvaničnik SAD u poseti Tajvanu još od 1997. godine, kada je tadašnji predsednik Predstavničkog doma Njut Gingrič boravio na ostrvu.

AP Photo/Andy Wong
 

Još u aprilu su japanski mediji najavili da Pelosi ide na Tajvan što su Kinezi nazvali "zlonamernom provokacijom". Ipak, posetu je odložila jer je dobila koronu da bi se na kraju ispostavilo da je putovanje odloženo za početak avgusta.

Tenzije na vrhuncu

- Pelosi bi želela da leti u Tajpej američkom vojnom letelicom. Pojedini analitičari bave se kineskim pretnjama da bi Kina mogla letelicu da "prati" i spreči je u sletanju - preneo je Njujork tajms.

- Vojska smatra da poseta sada nije dobra ideja - dodali su, međutim, izgleda da to ništa ne brine vremešnu Amerikanku (82).

Kolumnista Blumberga, Nil Ferguson, zapitao se zašto su Pentagonu bila potrebna tri meseca da se shvati da poseta nije dobra ideja.

Profimedia
Tajvanska vojska na jednoj vojnoj vežbi

- Nije kao da su se odnosi Kine i SAD pogoršali tek prošle nedelje. Tajvan je jedno od ključnih pitanja koje podgreva novi Hladni rat otkad su kinesko-američki odnosi narušeni pre više od četiri godine - poručio je.

Nema ništa novo u upozorenjima Pekinga da bi potez Nensi Pelosi ugrozio kineski suverenitet i teritorijalni integritet.

U međuvremenu je krajem jula kineska Narodna oslobodilačka vojska pokrenula vojne vežbe nadomak ostrva Pingtan što je, takođe, bila poruka Vašingtonu.

- Kakva god da je bila originalna namera, politički signali Pekingu iz Vašingtona su bili neorganizovani i haotični. Kako smo mogli da vidimo, šanse da Pelosi poseti Tajvan su veoma slabe. Taj pokušaj je bio samo pogrešno odsvirana nota koja se ne slaže sa melodijom Bjadenove politike prema Kini - smatra doktor Čang Čin, istraživač na Društvu za strateške studije sa sedištem na Tajvanu i vodeći stručnjak za regionalnu bezbednost na Tajvanu.

Kineski predsednik, Si Đinping, u telefonskom razgovoru je američkom kolegi Džou Bajdenu poručio " da se ne igra vatrom". Ministarstvo odbrane Kine je saopštilo da bi mogli i vojno da reaguju ukoliko na Tajvan sleti avion Nensi Pelosi.

- Treba da naglasimo da je Peking izričito izrazio svoju nameru da se uskladi sa političkim ciljevima Vašingtona i potraži pristup za obostranu dobit i koegzistenciju. Stav kojim se izbegava konflikt čak uključuje i neslaganje sa terminom "konkurencija" koju je usvojila Bajdenova administracija kada definiše odnose Kina-SAD, što viši zvaničnici ponavljaju već neko vreme. Bilo kako bilo, Peking insistira da postoji crvena linija, a to je Tajvan, i o tome se ne pregovara - naveo je stručnjak.

AP Photo/Ng Han Guan, File
 

Ipak, Čang Čin smatra da neće doći do vojne eskalacije zbog Pelosi.

Zamka za Bajdena

Postavlja se pitanje zašto Bela kuća stalno čačka Kinu i Rusiju istovremeno kroz provokacije, pretnje i diskutabilnu retoriku.

- Nikad nije mudro stvarati neprijateljstva na više frontova u isto vreme. Međutim, SAD trenutno sprovodi rat sa Rusijom u kome sama ne učestvuje. Pritisak na Vašington iz Ukrajine, stoga, relativno je nebitan. Za Bajdenovu političku agendu je mnogo važnije da stabilizuje odnose sa Pekingom koji su usko povezani i sa ekonomskim učinkom i recesijom u Americi. Baš iz tih razloga se Bajden eksplicitno protivio bilo kakvom pokušaju zaplašivanja Pekinga jer pokušavao da sa Sijem održi dijalog - rekao je stručnjak.

Prema njegoom mišljenju, postoje određene "političke indikacije" da poseta Nensi Pelosi Tajvanu nije koordinisana i sinhronizovana sa Bajdenovom politikom prema Kini. On smatra da je "ovaj nemarni politički manevar" stvorio zamku za američkog predsednika i omogućio njegovim rivalima da vrše pritisak na tim nacionalne bezbednosti.

AP Photo/Patrick Semansky, File
 

- Iako ni Bajden ni kinesko rukovodstvo nisu zainteresovani da jačaju tenzije zbog Tajvana, nemamo nikakvu ideju kako i kada bi Vašington mogao da pređe crvenu linije posle čega nema povratka. Veoma je opasno da se zastrašuje Peking tako što se određeni diplomatski pritisak gura ka Tajpeju. Iz ugla Pekinga, svi ti politički manevri hrabre Tajvan da proglasi nezavisnost - zaključio je akademik.

Analitičar Ferguson smatra da se Bajdenova administracija trudi da bude više ratnohuškačka prema Kini nego što su bili njihovi prethodnici.

Kako kaže, sve se radi po istom šablonu. Američki državni sekretar, Entoni Blinken, u maju je kritikovao "ucene i provokativne retorike i aktivnosti Pekinga".

Potom je sekretar odbrane, general Lojd Ostin, negodovao zbog "provokativne i destabilišuće" aktivnosti Kine nadomak Tajvana.

Ferguson smatra da, ukoliko se poseta Pelosi zaista odigra, mogu se očekivati preleti kineskih aviona, kao i mornaričke vojne operacije blizu ostrva. Peking bi mogao da testira i najnoviji balistički projektil DF-26 koji može da dosegne američke baze na tom ostrvu.

AP Photo/Susan Walsh
 

U svakom slučaju, zauzimanje čvrstog stava prema Kini demokratama kupuje glasove jer Amerikance u novembru očekuju tzv. međuizbori.

- Ipak, teško je poverovati da bi takva strategija mogla da se održi ukoliko rezultat bude nova svetska kriza, uz sve potencijalne ekonomske posledice - rekao je Ferguson.

Politiko: Tenzije sa Kinom mogu da skrenu pažnju SAD sa Ukrajine

Sve oštriji rat rečima između SAD i Kine oko Tajvana "mogao bi lako da eskalira" i pažljivo se prati u glavnim gradovima Evrope, rekle su visoke diplomate EU za Politiko, a jedan od njih je kazao da bi u najgorem scenariju po Ukrajinu, američka pažnja mogla da se preusmeri ka tenziji sa Kinom zbog Tajpeja.

Upitan da kaže da li tenzije izazivaju zabrinutost za NATO, neimenovani visoki diplomata EU je rekao "zasad ne, ali bi lako moglo da eskalira".

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Ukrajinski lider Vladimir Zelenski

- U najgorem slučaju bismo mogli da vidimo kako se američka pažnja preusmerava sa Ukrajine na tenzije sa Kinom oko Tajvana - naveo je on.

Od Brisela do Pariza, zvaničnici EU nisu želeli da se javno izjašnjavaju o sporu, pa i u trenutku kada se Kina približava riziku od vojnog sukoba sa SAD, međutim, kako dodaje Politiko, iza kulisa, evropske diplomate prihvataju činjenicu da postoji evidentna opasnost da bi situacija mogla da izmakne kontroli.

Analitičari sada apeluju na lidere EU da obrate pažnju i pripreme se na predstojeće probleme.

- Ponekad se dogodi i najgori scenario. Evropljanima bi bilo dobro da se pripreme za nepredviđene situacije, da podrže Tajvan, ali i da ostanu u bliskom kontaktu sa Pekingom, i da pomognu u deeskalaciji - rekao je potpredsednik Minhenske bezbednosne konferencije Boris Ruge.

Profimedia
 

Velika Britanija je savetovala da se Tajvan naoruža, upozoravajući da "Zapad ne sme da napravi istu grešku kao sa Ukrajinom", dok je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok nedavno opisala "samouveren i pre svega agilan stav Kine" prema Tajvanu kao globalan izazov.

Međutim, ostale evropske prestonice su uglavnom bile više oprezne u svojim komentarima.

Na pitanje o vojnom odgovoru Kine na posetu Pelosi Tajvanu, francusko ministarstvo spoljnih poslova nije želelo da komentariše ništa.

Jedan diplomata EU je rekao da je tišina u ovoj fazi očekivana, s obzirom na to da je Tajvan, pre svega, interes Amerike, ali da će "reakcija biti drugačija ukoliko se reči pretvore u dela".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike