Pelosijeva stigla na Tajvan: Kineski lovci krenuli prema ostrvu, aerodrom u stanju pripravnosti za protivvazdušnu odbranu (VIDEO)

02.08.2022

14:56

0

Smatra se da će njena poseta dodatno potkopati odnose između Kine i SAD

Pelosijeva stigla na Tajvan: Kineski lovci krenuli prema ostrvu, aerodrom u stanju pripravnosti za protivvazdušnu odbranu (VIDEO)
pelosi - Copyright AP Photo/J. Scott Applewhite, File

Kineski borbeni avioni Su-25 krenuli su u pravcu Tajvanskog moreuza, pišu svetski mediji.

Lovci su poleteli u trenutku kada se očekuje sletanje putničkog aviona u kojem se nalazila Nensi Pelosi, predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Pelosijeva se pojavila u roze kompletu na aerodromu Songšan, koji je uklonio maskirne poklopce sa protivavionskih topova koji se nalaze u blizini piste, piše tajpejski list "Liberti tajms".

U pitanju su protivavionski topovi zemlja-vazduh kalibra 35 milimetara koji se mogu koristiti za obaranje neprijateljskih bespilotnih letelica i leteće vazdušne municije. List prenosi i da su radarski sistemi u blizini aerodroma takođe stavljeni u stanje visoke pripravnosti.

 

 

Let predsednice Predstavničkog doma pomno je praćen otkad je poletela iz Malezije i kada je letelica skrenula prema ostrvu, a očekivalo se da će sleteti u 22.44 po lokalnom vremenu, navodi FlightRadar, aplikacija za praćenje letova.

Tajvanski mediji preneli su u ponedeljak da Pelosijeva treba da poseti tajvanski parlament. Međutim, putovanje nije bilo deo njenog zvaničnog plana puta, a još uvek nije potvrđen nijedan sastanak sa tajvanskim zvaničnicima.

Po dolaksu u Tajvan Pelosijeva je izjavila da poseta delegacije tom samoupravnom ostrvu odaje čast nepokolebljivoj posvećenosti Amerike da podrži živahnu tajvansku demokratiju.

Rekla je da će se razgovori sa rukovodstvom Tajvana fokusirati na promovisanje zajedničkih interesa, uključujući unapređenje slobodnog i otvorenog indo-pacifičkog regiona.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan rekao je u ponedeljak da će biti veoma ozbiljnih događaja i posledica ako Pelosijeva poseti Tajvan. Kina polaže pravo na samoupravno ostrvo kao deo svoje teritorije.

- Želeli bismo još jednom da kažemo Sjedinjenim Državama da Kina stoji po strani, da Kineska narodnooslobodilačka armija nikada neće sedeti skrštenih ruku, a Kina će preduzeti odlučne odgovore i snažne kontramere da odbrani svoj suverenitet i teritorijalni integritet - rekao je Džao tokom dnevnog izveštaja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike