Incident u tenzičnoj zoni: Tajvan ispalio rakete na kineske dronove!

04.08.2022

11:25

0

Bespilotne letelice primećene su u blizini ostrva Kinmen kasno u sredu uveče

Incident u tenzičnoj zoni: Tajvan ispalio rakete na kineske dronove!
tajvan - Copyright Profimedia

Tajvanska vojska je ispalila rakete kako bi odbila kineske dronove koji su primećeni u blizini ostrva, tvrde zvaničnici, dok je Tajpej i dalje u stanju pripravnosti tokom velike vazdušne i pomorske vežbe Pekinga nakon posete predsedavajuće američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Dve kineske bespilotne letelice primećene su u blizini ostrva Kinmen kasno u sredu uveče, rekao je za Rojters general-major tajvanske vojske Čang Zone-sung, dodajući da su putovale u paru i dva puta ušle u to područje.

- Odmah smo ispalili rakete da izdamo upozorenja i da ih oteramo. Posle toga su se okrenule. One su ušle u našu zabranjenu zonu i zato smo ih rasterali. Imamo standardnu operaciju. Reagovaćemo ako uđu - rekao je on.

General je dodao da su bespilotne letelice poslate da prikupe obaveštajne podatke, podsetivši na još jedan nedavni prelet u blizini arhipelaga Macu prošle nedelje, za koji su tajvanski zvaničnici rekli da je izveden sa ciljem da ispita odbranu te oblasti.

Jako ojačan tajvanskom vojskom, Kinmen se nalazi manje od 15 kilometara istočno od kopna i igrao je glavnu ulogu tokom prethodnih sukoba između kineske komunističke vlade i nacionalističkih snaga koje je predvodio Čang Kaj Šek.

Printscreen/Google Maps
Crvenom oznakom obeležena je lokacija ostrva Kinmen

Incident s dronom u sredu usledio je usred serije kineskih vojnih vežbi pokrenutih kao odgovor na posetu Pelosi Tajvanu ove nedelje.

Peking je osudio putovanje kao provokaciju i narušavanje svog suvereniteta, smatrajući Tajvan delom Kine, dok kineski državni mediji napominju da vežbe podrazumevaju vežbu „zajedničke blokade“, kao i „pomorski napad i obuku kopnene i vazdušne borbe.

„U demonstraciji sile će", kako se navodi, Peking takođe prikazati „napredno oružje“, poput svojih hipersoničnih projektila DF-17, navodi Global tajms.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike