Goran je na četiri kilometra od pojasa Gaze - za 24sedam kaže: Ispaljeno je preko 100 projektila, u skloništu smo... (FOTO/VIDEO)

05.08.2022

20:16

0

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc naredio je danas angažovanje do 25.000 rezervista zbog tekuće vojne operacije u Pojasu Gaze

Goran je na četiri kilometra od pojasa Gaze - za 24sedam kaže: Ispaljeno je preko 100 projektila, u skloništu smo... (FOTO/VIDEO)
Tan2022-8-5_221336245_2 - Copyright AP Photo/Abdel Kareem Hana

Sukob Izraela i Palestine je eskalirao pošto je Izrael uhapsio visokog vođu palestinske grupe Islamski džihad, nakon ovoga počeo je međusobni raketni napad.

Izrael je juče produžio zatvaranje prelaza u Gazi, dodatno ograničavajući kretanje ljudi, robe i pomoći, zbog, kako je saopštila izraelska vojska, potencijalnih uzvratnih napada nakon što je Izrael uhapsio Basama al Saadija, visokog vođu palestinske grupe Islamski džihad.

Strah od odmazde

Tokom racije i hapšenja Saadija na Zapadnoj obali u gradu Dženin u ponedeljak ubijen je 17-godišnji pripadnik Islamskog džihada, pa je izraelska vojska zbog straha od odmazde zatvorila sve prelaze u Gazi i neke okolne puteve, prenosi Rojters.

Jučerašnje zatvaranje prelaza pokazalo se kao opravdano budući da je sukob danas eskalirao u raketni napad nakon što je izraelska vojska saopštila je da je gađala ciljeve u Gazi. U oružanom sukobu je ubijen jedan od komandanata palestinskog pokreta Islamski džihadž. Palestinski zvaničnici istovremeno su saopštili da je u izraelskim napadima ubijeno najmanje osam osoba, uključujući komandanta militanata, a ranjeno njih 40, među preminulima je devojčica stara pet godina.

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc naredio je danas angažovanje do 25.000 rezervista zbog tekuće vojne operacije u Pojasu Gaze, a u međuvremenu izraelska vlast izdala je upozorenje o raketnim udarima Palestinaca na izraelske gradove. 

Prema poslednjim informacijama najmanje 100 raketa je ispaljeno iz Pojasa Gaze prema Izraelu u poslednjih 30 minuta, a Islamski džihad preuzeo je odgovornost za večerašnje raketiranje južnog i centralnog dela Izraela iz Pojasa Gaze.

AP Photo/Adel Hana
 
AP Photo/Hatem Moussa
 

.

 

 

.

 

 

U Tel Avivu uveliko odjekuju sirene za opasnost, a otvaraju se i javna skloništa po uputstvima vojne komande.

Kako za 24sedam kaže Goran Mekić, naš čitalac iz Izraela on je sa svojom porodicom u skloništu, a o intenzitetu trenutnog sukoba navodi sledeće:

- Bilo je mirno oko godinu dana. Ovaj sukob nije ništa drugačiji od onoga što znamo - započinje sagovornik i dodaje da je ovaj sukob direktno usmeren protiv Islamskog džihada u Gazi, a kako kaže Hamas se za sada ne meša u konflikt.

Sagovornik navodi da na izraelskoj strani nema nastradalih.

- Većinu raketa koje su išle prema naselju je oborila gvozdena kupola. Oni su u zadnjih sat vremena ispalili preko 100 raketa - ističe, Mekić koji se nalazi četiri kilometra od pojasa Gaze u kibucu Megan.

Egipat posrednik

Egipat posreduje između Izraela i Palestinaca kako bi sprečio eskalaciju nakon izraelskog udara na pojas Gaze, izvestio je danas državni televizijski kanal.

Kako dalje kaže pred njima je neizvesna noć, koju će provesti prateći instrukcije.

- Naloženo nam je da se ne udaljavamo od skloništa, tako da ćemo ovu noć provesti unutra - zaključuje sagovornik.

Višedecenijski sukob

Izraelsko-palestinski sukob traje od 1940-ih. Smatra se jednim od najdužih modernih sukoba.

Netrpeljivosti su počele da rastu kada je međunarodna zajednica dala Britaniji zadatak da u Palestini uspostavi „nacionalni dom" za Jevreje.

Jevreji su oblast smatrali pradomovinom, ali palestinski Arapi su takođe polagali pravo na zemlju i usprotivili se uspostavljanju „nacionalnog doma".

Između dvadesetih i četrdesetih godina 20. veka, pristizao je sve veći broj Jevreja - mnogi su bežali od progona u Evropi i tražili domovinu posle Holokausta u Drugom svetskom ratu.

Sve češće je dolazilo do nasilja između Jevreja i Arapa, ali i do napada na britansku upravu.

Ujedinjene nacije (UN) su 1947. godine izglasale da se Palestina podeli na dve države, jevrejsku i arapsku, a Jerusalim je postao međunarodni grad.

Taj plan su prihvatile jevrejske vođe, ali ga je arapska strana odbila i plan nikada nije sproveden.

 

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike