"Poseta Pelosi manična i neodgovorna akcija SAD": Kinezi pokrenuli vežbe sa bojevom municijom, sazvan hitan sastanak!

04.08.2022

07:04

0

Na sastancima ASEAN-a u Pnom Penu učestvuju i američki državni sekretar Entoni Blinken i kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji

"Poseta Pelosi manična i neodgovorna akcija SAD": Kinezi pokrenuli vežbe sa bojevom municijom, sazvan hitan sastanak!
tajvan1 - Copyright Profimedia

Asocijacija nacija jugoistočne Azije (ASEAN) upozorila je da postoji rizik da bi nestabilnost izazvana napetostima u Tajvanskom moreuzu mogla da dovede do "loših procena, ozbiljne konfrontacije, otvorenih sukoba i nepredvidivih posledica među velikim silama".

Nakon posete Tajvanu predsednice Predsedničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, koja je razbesnela Kinu, ASEAN je u saopštenju poručio da je spreman da igra konstruktivnu ulogu u olakšavanju mirnog dijaloga između svih strana.

Iz ove desetočlane organizacije, čiji se ministri spoljnih poslova sastaju u Pnom Penu u Kamboži, apelovali su protiv bilo kakvih "provokativnih akcija" i pozvali da se pokaže najveća moguća uzdržanost.

"Poseta Pelosi manična i neodgovorna akcija SAD"

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji oštro je kritikovao posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu kao "maničnu, neodgovornu i veoma iracionalnu" akciju SAD.

Vang je, na sastanku ministara spoljnih poslova ASEAN u Pnom Penu u Kambodži, rekao da je Kina uložila najveće diplomatske napore da izbegne krizu, ali da nikada neće dozvoliti da budu ugroženi njeni suštinski interesi.

On je dodao da su "trenutne i buduće mere Kine neophodne", kao i blagovremene odbrambene protivmere, pažljivo razmotrene i procenjene, i usmerene na očuvanje nacionalnog suvereniteta i bezbednosti, u skladu sa međunarodnim i domaćim zakonodavstvom.

Na sastancima ASEAN-a u Pnom Penu učestvuju i američki državni sekretar Entoni Blinken i kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Saopštenje ministara spoljnih poslova ASEAN-a objavljeno je nakon što je predsedavajuća organizacijom, Kambodža, pozvala sve strane na deeskalaciju tenzija zbog Tajvana.

Kina pokrenula vojne vežbe

Kineska narodno-oslobodilačka armija pokrenula je rano jutros velike vojne vežbe sa korišćenjem bojeve municije u morima oko Tajvana.

Kao odgovor, Tajpej raspoređuje raketne sisteme i drži brodove blizu srednje linije Tajvanskog moreuza, dok američki nosač aviona "Ronald Regan" patrolira delom okeana koji obuhvata i vode jugoistočno od Tajvana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike