Lavrov potkačio Vašington zbog nuklearnog naoružanja: SAD nisu predlagale nastavak pregovora o strateškoj stabilnosti

03.08.2022

07:46

0

Prema sporazumu iz 2011, trebalo je da dve zemlje do 2018. godine imaju maksimalno po 1.550 strateških nuklearnih bojevih glava

Lavrov potkačio Vašington zbog nuklearnog naoružanja: SAD nisu predlagale nastavak pregovora o strateškoj stabilnosti
Sergej Lavrov - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države nisu pristupile nastavku pregovora o novom sporazumu o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja, koji bi zamenio sporazum poznat kao „Novi START“ iz 2011. godine.

- Što se tiče pregovora o mogućem novom sporazumu nakon isteka START-3, prošle godine su se vodile dve runde pregovora, nakon čega je američka strana napravila pauzu. A u sadašnjoj fazi razvoja međunarodnih odnosa oni čak ni ne predlažu nastavak pregovora - rekao je on novinarima.

- Postala im je navika da saopštavaju stvari preko mikrofona, a zatim zaborave na njih. Nisu pokušali da nas kontaktiraju da bismo ponovo pokrenuli pregovarački proces - dodao je Lavrov.

Američki predsednik Džozef Bajden istakao je ranije da je spreman da "efikasno pregovara o novom okviru za kontrolu naoružanja", koji bi zamenio Novi START kada istekne 2026. godine, navodi britanska agencija.

Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja iz 2011. godine reguliše američko-rusko smanjivanje nuklearnog oružanog potencijala.

Prema tom sporazumu, trebalo je da dve zemlje do 2018. godine imaju maksimalno po 1.550 strateških nuklearnih bojevih glava, a prenosni sistemi za njih trebalo je da budu smanjeni na po 880 komada.

U te prenosne sisteme spadaju i interkontinentalne rakete s dometom daljim od 5.500 kilometara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike