Putin o inflaciji: To je rezultat neodgovorne politike G7

24.06.2022

17:06

0

Pojedine zemlje žele da promene arhitekturu bezbednosti i da uvedu neka druga pravila, smatra ruski lider

Putin o inflaciji: To je rezultat neodgovorne politike G7
Mikhail Metzel/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Nagli porast inflacije u svetu je rezultat višegodišnjeg neodgovorne makroekonomske politike Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7), a ne specijalne operacije Rusije u Ukrajini, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na zasedanju samita BRIKS-a.

Kako je rekao, globalna trgovina je zamrla zbog nesuglasica, lome se monetarni i finansijski sistemi, baš kao i celokupni logistički lanci.

- To je dovelo do ozbiljnog socijalno-ekonomskog efekta pre svega kada je reč o razvoju zemalja Azije, Afrike, Latinske Amerike i Bliskog Istoka u kojima je primetan nagli porast cena prehrambenih proizvoda, energenata, ali i sirovine - istakao je Putin.

Takođe se osvrnuo i na bezbednostnu situaciju u svetu rekavši da pojedine zemlje žele da promene arhitekturu bezbednosti i da uvedu neka druga pravila.

Mikhail Metzel/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

- Vodeći se interesom da očuvaju svoju dominaciju pojedine zemlje sistematično pokušavaju da promene aktuelnu arhitekturu bezbednosti, koja je zasnovana na centralnoj ulozi UN, nekakvim drugim poretkom koji je zasnovan na nekakvim novim pravilima. Kakva su to pravila? Ko je ta pravila smislio? To nije objašnjeno - rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, pokušaji da se ta pravila nametnu uvođenjem nelegitimnih sankcija, zajedno sa posledicama pandemije, samo su pogoršali krizu u svetskoj ekonomiji.

Govoreći o ukrajinskom žitu, Putin je rekao da se histerija po pitanju blokade te isporuke stvara veštačkim putem, kao i da Rusija nije ta koja blokira izvoz.

- Ja sam to više puta rekao, ali želim još jednom da ponovim - Rusija ne blokira izvoz ukrajinskog žita i spremna je da omogući slobodan prolaz brodovima u međunarodnim vodama u slučaju da ukrajinske snage razminiraju luke i pripadajuću akvatoriju - naglasio je.

Ruski predsednik je kao kriterijume koje koče izvoz žita naveo i dodatne komplikacije koje su se nametnule u vidu osiguranja transporta žita i bankarskih transakcija.

- Pritom, i prema našim, ali i američkim proračunima, ovde se radi o količini od oko pet do šest miliona pšenice i oko sedam miliona tona kukuruza. Te količine na globalnom nivou ništa neće rešiti - zaključio je ruski predsednik.

 

BONUS VIDEO

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti