Sedmica u svetu: Sankcije kao mač sa dve oštrice, bura zbog novih članica NATO-a i Severna Koreja u panici

15.05.2022

19:23

0

Bajden nije uspeo da obezbedi pomoć za Kijev koju je želeo, dve zemlje su izrazile želju da se pripoje Ruskoj Federaciji, a Ilon Mask je počeo da se dvoumi oko kupovine Tvitera

Sedmica u svetu: Sankcije kao mač sa dve oštrice, bura zbog novih članica NATO-a i Severna Koreja u panici
pregled nedelje - Copyright 24sedam/AP Photo

U nedelji za nama (9-15. maja) specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini nastavila se po planu Moskve. Zapad je nastavio da preti sankcijama, Bajden nije uspeo da obezbedi pomoć za Kijev koju je želeo, dve zemlje su izrazile želju da se pripoje Ruskoj Federaciji, u Severnoj Koreji su prijavljeni prvi slučajevi koronavirusa, a Ilon Mask je počeo da se dvoumi oko kupovine Tvitera.

12. nedelja ruske vojne operacije

U ponedeljak, 9. maja, na Crvenom trgu u Moskvi održana je Parada pobede na kojoj je predsednik Rusije Vladimir Putin održao tradicionalni govor, a zbog čega je Rusiji toliko važan Dan pobede možete pročitati OVDE.

Amerika je nastavila da šalje naoružanje Ukrajini, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nalizirala je situaciju u susednoj zemlji, istakavši da je Ukrajina instrument u rukama SAD, dok je Dmitrij Medvedev istakao da Vašington koristi Kijev kako bi naneo težak poraz Rusiji. On je upozorio i na veliki rizik od nuklearnog rata Rusije i NATOamerički Senat nije usvojio rekordni paket pomoći Ukrajini, a jedan kogresmen objasnio je zbog čega Kijevu ne treba slati novac.

Profimedia
 

Rusija je predstavila nove dokaze o američkim biološkim laboratorijama u Ukrajini, u ukrajinskom napadu na DNR povređeni su članovi snimateljske ekipe RT, a pojavio se i zastrašujući snimak granatiranja sela Solohi. Istraživanje je utvrdilo da su Nemci zabrinuti da će biti uvučeni u vojni sukob, dok su Rusi otkrili detaljan plan bataljona Azov za osvajanje Novoazovska. Sva dešavanja sa istoka Evrope i događaje u vezi sa njima možete pratiti preko OVOG LINKA.

Sankcioni bumerang

Ukrajina je u utorak obustavila tranzit gasa ka Evropi posle nekoliko nedelja pripremanja na ovaj korak, a šta ovo konkretno znači za Rusiju i Srbiju možete pročitati u našim analizama. Predsednik Rusije Vladimir Putin kritikovao je lidere neprijateljskih zemalja, rekavši da sankcije Zapada izazivaju globalnu krizu i najviše štete državama koje su ih uvele, dok je Ukrajina nasilno zaplenila imovinu ruskih banaka i ostala pri svojoj odluci da obustavi tranzit gasa.

Profimedia
 

Šef diplomatije EU Žozep Borelj najavio je u ponedeljak novi paket sankcija Rusiji, pominjući naftni embargo, bugarski ministar energetike pravdao se građanima, rekavši da je morao da odustane od ruskog gasa, a gas iz Rusije ipak je nastavio da stiže do severa Evrope. Zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev istakao je da smatra da će imati zastrašujuće posledice na ceo svet.

Svi bi u Rusiju

Novi lider otcepljenog gruzijskog regiona Južne Osetije, Alan Glagojev, izjavio je u sredu da je ovaj region spreman da se pripoji Rusiji, da bi u petak raspisao referendum. Ne njega je narednog dana reagovala i Gruzija, koja je istakla da neće priznati rezultate nikakvog referenduma. Osim Južne Osetije, želju da se pripoji Rusiji izrazila je i Hersonska oblast u Ukrajini. Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško istakao je da Rusija nema neprijateljske namere prema Finskoj i Švedskoj i naveo da je Moskva svesna kakav razvoj situacije sledi i šta će NATO odmah po pristupanju ovih zemalja uraditi.

Novo proširenje NATO-a

Hannibal Hanschke/Pool via AP
Jens Stoltenberg

Švedska je odlučila da sledeće nedelje podnese zvaničan zahtev za pristupanje NATO-u, a na taj korak se odlučila i Finska, na šta je Rusija odmah reagovala burno. Ruski predsednik Vladimir Putin preneo je finskom kolegi Sauliju Ninisteu da bi bila greška da Helsinki odustane od neutralnog statusa i pridruži se NATO-u, a Rusija je prekinula isporuke struje Finskoj zbog neplaćanja.

Severna korona

I ove sedmice nekoliko funkcionera se zarazilo koronavirusom. Među njima su generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern i milijarder Bil Gejts, jedna od najvećih zagovornika vakcinacije. Kina je nastavila da se bori protiv koronavirusa "strategijom nultog boja obolelih", dok je Austrija najavila ukidanje svih mera za turiste od sledeće sedmice.

Severna Koreja prijavila je u četvrtak, 12. maja, prve slučajeve koronavirusa od početka pandemije, zbog čega je Kim Džong Un naredio strogi karantin, dok su Kina i Južna koreja ponudile pomoć. Prvog dana od kovida 19 umrlo je šestoro ljudi, a drugog je virus odneo 21 život.

Maskove igrarije za mlađe i starije

AP Photo/Ringo H.W. Chiu, File
 

Ilon Mask, milijarder i uskoro potencijalni vlasnik popularne društvene mreže "Tviter" najavio je da će ukinuti suspenziju naloga bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, na šta je reagovao suosnivač Tvitera Džek Dorsi. Pad Teslinih akcija pokrenuo je polemiku da li je kupovina Tvitera po ceni koju je Mask predložio pametan potez, ali je milijarder onda jednim tvitom uspeo da obori vrednost Tviterovih akcija, napisavši da će odluku o kupovini tek doneti.

Pola građana strepi, pola se raduje: Sin nekadašnjeg diktatora postaje predsednik, od čega narod najviše strahuje

U najtežem trenutku postao premijer: Kako je Čerčil zbog Drugog svetskog rata ostao nezaboravni simbol nepokolebljivost

Ispod kuće pronađena tajna odaja puna misterija: Otkrića fascinirala naučnike koji su rizikovali živote da je prouče

Marija Terezija, jedina carica u istoriji svoje zemlje: Otac nije računao na nju, a ona je uspela da ojača monarhiju zahvaljujući deci

Neočekivana posledica klimatskih promena: Isplivavaju tela, globalno zagrevanje razotkriva davno zaboravljene zločine

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike