Pjongjang oštro reaguje posle prvog slučaja korone: Čitava Severna Koreja u "lokdaunu", stiže pomoć Kine!

12.05.2022

21:25

0

Kina je najveći trgovinski partner i bliski saveznik Severne Koreje

Pjongjang oštro reaguje posle prvog slučaja korone: Čitava Severna Koreja u "lokdaunu", stiže pomoć Kine!
hotel-severna koreja - Copyright AP Photo/Dita Alangkara

Kina je u četvrtak saopštila da je spremna da "u potpunosti podrži" Severnu Koreju u njenim naporima za prevenciju pandemije nakon što je Pjongjang prijavio svoj prvi zvanični slučaj COVID-19 i proglasio vanredno stanje u zemlji.

Severna Koreja, koja je uvela rigidnu blokadu svojih granica na početku pandemije 2020. godine, ranije nije prijavila nijedan slučaj.

Ali uzorci uzeti od pacijenata sa groznicom u Pjongjangu "poklopili su se sa varijantom Omikrona BA.2", izvestila je u četvrtak zvanična korejska centralna novinska agencija (KCNA), pošto su lider Kim Džong Un i najviši zvaničnici najavili da će primeniti "maksimalni sistem hitne prevencije epidemije".

Kina je najveći trgovinski partner i bliski saveznik Severne Koreje.

- Saosećamo sa trenutnom situacijom izbijanja (korona virusa) u Severnoj Koreji - rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Lijian.

- Kao drugovi, susedi i prijatelji, Kina je spremna da pruži punu podršku i pomoć Severnoj Koreji u njenoj borbi protiv epidemije -  rekao je Džao, ne iznoseći detalje o tome da li će Kina poslati vakcine, medicinsku opremu ili pomoć.

Severna Koreja je do sada odbijala bilo kakvu vrstu programa vakcine – čak i kada su je nudili Svetska zdravstvena organizacija, Kina i Rusija – i pokušala je da spreči izbijanje "zapečaćenjem" svojih granica.

Kina je jedan od najvećih donatora vakcina protiv COVID-19 zemljama u razvoju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike