Moskva reagovala na nameru Finske da uđe u NATO: Rusija će biti prinuđena da preduzme uzvratne korake

12.05.2022

12:13

0

U saopštenju se izražava uverenje da je „cilj NATO-a jasan - da se nastavi širenje ka granicama Rusije i da se stvori još jedan bok za vojnu pretnju našoj zemlji”

Moskva reagovala na nameru Finske da uđe u NATO: Rusija će biti prinuđena da preduzme uzvratne korake
Sergej Lavrov - Copyright AP Photo

Moskva će preduzeti vojno-tehničke i druge korake odmazde ako Finska uđe u NATO, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Ulazak Finske u NATO naneće ozbiljnu štetu bilateralnim rusko-finskim odnosima, održavanju stabilnosti i bezbednosti u severnoevropskom regionu. Rusija će biti prinuđena da preduzme uzvratne korake, kako vojno-tehničke, tako i druge, kako bi zaustavila pretnje svojoj nacionalnoj bezbednosti - navodi Ministarstvo u saopštenju.

Napominje se da će ulazak Finske u NATO biti i direktno kršenje međunarodno-pravnih obaveza te zemlje koje proističu iz Pariskog mirovnog ugovora iz 1947. godine i Ugovora između Rusije i Finske iz 1992. o osnovama odnosa.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ističe da je „politika vojne nesvrstanosti decenijama služila kao osnova stabilnosti u severnoevropskom regionu“, a da je „uloga vojnog faktora svedena na nulu“, prenosi Interfaks.

U saopštenju se izražava uverenje da je „cilj NATO-a jasan - da se nastavi širenje ka granicama Rusije i da se stvori još jedan bok za vojnu pretnju našoj zemlji”.

- O tome zašto bi Finska svoju teritoriju pretvarala u liniju vojne konfrontacije sa Ruskom Federacijom, a pritom gubila nezavisnost u donošenju sopstvenih odluka, presudiće istorija - zaključuje se u saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike