Ukrajina ostaje pri svojoj odluci: Kijev odbio zahtev Moskve da dozvoli isporuku gasa preko sporne tranzitne tačke

12.05.2022

15:05

0

U sredu je zatvoren tranzit kroz vitalnu stanicu „Sohranovka", koja obrađuje do 32,6 miliona kubnih metara dnevno, ili oko trećine ruskog gasa koji preko Ukrajine teče u Evropu

Ukrajina ostaje pri svojoj odluci: Kijev odbio zahtev Moskve da dozvoli isporuku gasa preko sporne tranzitne tačke
Gasovod - Copyright Profimedia

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je u četvrtak da trenutno isporučuje gas za tranzit u Evropu preko ulazne tačke „Sudža". Ukrajina je odbila zahtev za pumpanje kroz tranzitnu tačku „Sohranovka", izjavio je zvanični portparol „Gasproma" Sergej Kuprijanov.

Kompanija je saopštila da je količina gasa za tranzit preko Sudže od 12. maja iznosila 50,6 miliona kubnih metara, što je „potvrdila ukrajinska strana". Obim je skoro 30 odsto manji od proseka, saopštio je „Gasprom".

Kijev je u sredu zatvorio tranzit kroz vitalnu stanicu „Sohranovka", koja obrađuje do 32,6 miliona kubnih metara dnevno, ili oko trećine ruskog gasa koji preko Ukrajine teče u Evropu. Operator ukrajinskog sistema za prenos gasa saopštio je da je odlučio da obustavi operacije u Sohranovki zbog „mešanja okupacionih snaga“.

Gasprom je rekao da ne vidi razlog za prekid, dodajući da ne može da preusmeri snabdevanje u „Sudžu" jer bi rekonfiguracija bila „tehnički nemoguća“.

Ruska kompanija je istakla da u potpunosti ispunjava sve obaveze prema evropskim potrošačima i da su usluge tranzita plaćene.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike