Oglasio se bivši izvršni direktor: Dorsi reagovao na Maskov plan da odblokira Trampa na Tviteru

11.05.2022

20:30

0

Bivšem američkom predsedniku skoro istovremeno je zabranjen pristup Tviteru, Fejsbuku, Jutjubu i drugim mejnstrim platformama društvenih medija dok je još bio na funkciji

Oglasio se bivši izvršni direktor: Dorsi reagovao na Maskov plan da odblokira Trampa na Tviteru
Džek Dorsi - Copyright Profimedia

Suosnivač Tvitera Džek Dorsi izjavio je danas da se slaže da ne bi trebalo da postoje trajne suspenzije pojedinačnih korisnika na platformi. On je to stavio do znanja nakon što je milijarder Ilon Mask, koji je sada vlasnik Tvitera, obećao da će poništiti zabranu bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu koju je Dorsi podržao.

- Generalno, trajne zabrane su naš neuspeh i ne funkcionišu - tvitovao je Dorsi, navodeći izuzetke kao što su seksualna eksploatacija dece, neželjena pošta, „manipulacija mrežom“ i drugo „nezakonito ponašanje“.

Međutim, on je takođe citirao svoju izjavu na Tviteru nakon nereda na Kapitolu 6. januara, u kojoj je pokušao da objasni kako je kontroverzni potez da se predsednik ućutka bila ispravna odluka, vođena najboljim informacijama koje su postojale na osnovu ugrožene fizičke bezbednosti na Tviteru i van njega.

- Ako se ljudi ne slažu sa našim pravilima i njihovom primenom, mogu jednostavno da izaberu drugu internet uslugu - rekao je tada.

On je priznao da bi se pronalaženje alternative moglo pokazati teškim „kada su brojni provajderi internet alata takođe odlučili da ne hostuju ono što smatraju opasnim“, ali je porekao da su napori da se ućutkaju konzervativni glasovi na bilo koji način „koordinisani“.

 

 

Trampu je skoro istovremeno zabranjen pristup Tviteru, Fejsbuku, Jutjubu i drugim mejnstrim platformama društvenih medija dok je još bio na funkciji, navodno iz zabrinutosti da bi njegovi tvitovi o navodnoj prevari birača na izborima 2020. predstavljali „rizik od daljeg podsticanja nasilja“.

- Poništio bih trajnu zabranu - rekao je Mask u utorak na samitu o budućnosti automobila "Fajnenšel tajmsa", nazvavši to moralno lošom odlukom i do krajnosti glupom, koja je „otuđila veliki deo zemlje i nije na kraju rezultirala time da Donald Tramp nema glas”.

Tramp je, međutim, insistirao da se neće vratiti na Tviter, čak i ako njegov nalog, koji je imao oko 89 miliona pratilaca, bude vraćen, rekavši da će umesto toga koristiti sopstvenu platformu Trut soušl.

Dorsi je podneo ostavku na mesto generalnog direktora Tvitera prošlog novembra, a njegovo mesto zauzeo je Parag Agraval.

Prošlog meseca, Mask je postigao dogovor o kupovini Tvitera za 44 milijarde dolara, koji tek treba da bude finalizovan, za šta neki veruju da će najaviti povratak u dane otvorenije diskusije, s obzirom na njegovu samokarakterizaciju kao „apsolutiste slobode govora“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike