Ukrajina obustavila tranzit gasa ka Evropi!

10.05.2022

16:08

0

Usled nastupanja okolnosti više sile nije moguć dalji transport gasa preko stanice "Sohranovka“ i pogranične kompresorske stanice "Novopskov" koje su pod kontrolom Rusije

Ukrajina obustavila tranzit gasa ka Evropi!
gasovod ukrajina eu1 - Copyright Profimedia/Pixabay

Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine od sutra obustavlja tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice "Sohranovka" koja se nalazi u Luganskoj oblasti, navodi se u saopštenju operatora.

- Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine obaveštava da se od 07.00 časova 11. maja 2022. godine neće vršiti prijem gasa u gasni transportni sistem Ukrajine u tački 'Sohranovka' - precizirano je u saopštenju.

Kako je precizirano, usled nastupanja okolnosti više sile nije moguć dalji transport gasa preko stanice "Sohranovka" i pogranične kompresorske stanice "Novopskov" koje su pod kontrolom Rusije.

Operator navodi da kroz kompresorsku stanicu "Novopskov“ prolazi skoro trećina gasa koji se isporučuje iz Rusije u Evropu tranzitom – do 32,6 miliona kubnih metara dnevno.

Kompanija navodi da je "u cilju ispunjavanja tranzitnih obaveza prema evropskim partnerima moguće privremeno prebacivanje nedostupnih kapaciteta sa tačke 'Sohranovka' u tačku 'Sudža' koja se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine“.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike