Zašto je Rusiji toliko važan Dan pobede i šta se očekuje da će Putin reći tokom tradicionalnog govora

09.05.2022

07:17

0

Danas se u Moskvi obeležava 77. godišnjica od pobede nad fašizmom

Zašto je Rusiji toliko važan Dan pobede i šta se očekuje da će Putin reći tokom tradicionalnog govora
AP22127297616821 - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Svake godine 9. maja na Crvenom trgu u Moskvi održava se vojna parada radi obeležavanja pobede nad nacističkom Nemačkom 1945. godine.

Pod Vladimirom Putinom Dan pobede je postao demonstracija snage trupa i vojne opreme, kao i prilika da se setimo žrtava Drugog svetskog rata. U najvećem svetskom sukobu poginulo je 27 miliona sovjetskih građana, što je daleko najveći gubitak bilo koje zemlje u onome što Rusi zovu Veliki otadžbinski rat.

Ove godine događaj je dobio poseban značaj zbog specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, koja traje već dva i po meseca.

Zato će pukovi koji su odigrali ključnu ulogu u borbama prodefilovati ispred vrha države i predsednika, čije će obraćanje odjeknuti Crvenim trgom. Putin često koristi ovaj trenutak da pošalje poruke o svojim namerama građanima Rusije i celom svetu.

Parada za Dan pobede je povremeno organizovana u sovjetsko doba, a oživeo ju je predsednik Boris Jeljcin povorom 50. godišnjice 1995. godine, dok je Putin 2008. od nje napravio godišnju manifestaciju sa vojnom opremom.

Veliki broj Rusa ponosan je i smatra da ih veći deo sveta smatra oslobodiocima Evrope, pa Dan pobede rado obeležavaju kako bi se prisetili trijumfa onih koji su ginuli za svoju zemlju i okončanje Drugog svetskog rata.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

Nakon što je Rusija anektirala Krim 2014. godine, Vladimir Putin je obeležio Dan pobede govorom na Crvenom trgu o pobedi nad fašizmom, pre nego što je odleteo u crnomorsku luku Sevastopolj da proslavi svoju novu pobedu pred hiljadama posmatrača.

Kako će parada izgledati ove godine

Kremlj je demantovao tvrdnje da će 9. maja proglasiti kraj operacije u Ukrajini, kao i izveštaje da će zvanično objaviti rat susednoj zemlji, uz opštu mobilizaciju muškaraca. Ruska vojska neće „veštački prilagođavati" svoje akcije bilo kom određenom datumu, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Ove godine primarni cilj je bio da se objavi pobeda koja je trebalo da se desi u februaru. Rusima je važno da vide da je specijalna vojna operacija o kojoj su slušali dovela do nečega konkretnog - kaže Ernest Vičiškjević iz Centra za poljsko-ruski dijalog i razumevanje.

Moskva bi mogla da se pohvali osvajanjem Marijupolja i unoštavanjem većeg dela zapadnog naoružanja u susednoj zemlji, kao i pobedom nad bataljonom Azov, što je i bio cilj specijalne operacije, prestavljen na samom početku rečima „demilitraizacija" i „denacifikacija".

- U ruskim gradovima i glavnim gradovima regiona možemo videti znakove sa simbolom Dana pobede. Obično na znakovima piše 9. maj 1945, ali ove godine je 1945/2022, tako da pokušavaju da ljudima pruže ideju da se još jednom suprotstavljaju nacistima - kaže Olga Irisova, suosnivač analitičke grupe „Riddle Russia".

Parada povodom Dana pobede takođe sstavlja akcenat na estetiku, a posebno na vojnu opremu. To je prilika za Kremlj da pokaže svoje najnovije oružje.

Upravo je tenk Armata T-14 skrenuo pažnju na Dan pobede 2015. godine, ali je bio upadljiv po njegovom odsustvu u operaciji u Ukrajini, jer još nije spreman za borbe na frontu. Ukrajina kaže da je uništila više od 1.000 manje modernih ruskih tenkova na bojnom polju.

Biće manje hardvera i manje vojnika ove godine nego 2021, ali i dalje će biti oko 10.000 vojnika i 129 komada vojne opreme, prema analizi BBC Russian. Nestaće jedan od najnovijih tenkova Rusije, T-80BVM, kao i protivvazdušni raketni sistem Pancir-S1.

Vazdušni prikaz će biti jednako pompezan kao i ranije, sa 77 aviona i helikoptera, a vazduhoplovstvo je vežbalo iznad Crvenog trga u Z-formaciji - simbolu koji su usvojile ruske trupe koje se bore u Ukrajini i oni koji ih podržavaju.

Ove godine neće biti stranih lidera u Moskvi, što Kremlj objašnjava činjenicom da 77. godišnjica nije sama po sebi značajan događaj.

Većina poruka na Dan pobede usmerena je na rusko stanovništvo, kaže Olga Irisova. Prisećajući se zločina nacista i borbe protiv njih, Rusima se na ovaj dan vraćaju jaka osećanja jer većina njih ima rođake koji su ili umrli ili se borili u ratu.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

Dok će se događaji odvijati širom Rusije, u susednim zemljama 9. maj postaje sve manje značajan. Ukrajina je doživela neke od najvećih gubitaka u ratu, a nedavno istraživanje javnog mnjenja sugerisalo je da bi na taj datum trebalo da se gleda kao na dan sećanja, a ne kao na pobedu.

Kazahstan je treću godinu zaredom otkazao svoju vojnu paradu, a Letonija ju je proglasila danom sećanja na žrtve ruske vojne operacije u Ukrajini.

Parada u Marijupolju?

U samom Marijupolju neće biti parade povodom Dana pobede zbog očiglednih bezbednosnih pretnji. Lider takozvane Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je da će parada morati da sačeka dok Marijupolj ne postane deo DNR.

Ipak, biće neodređenih svečanih događaja, koja bi mogla da budu istaknuta tokom goivora predsednika Rusije na Crvenom trgu. Uoči 9. maja grad su posetili doktor Vladimir Solovjov i delegacija Kremlja koju je predvodio zamenik šefa kabineta predsednika Sergej Kirjenko.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je ove godine nemoguće održati paradu za Dan pobede u Marijupolju.

- Tamo će, verovatno, biti Rusa, biće mnogo Rusa 9. maja. Ali ne znam da će biti neka zvanična delegacija. Već je rečeno da je ove godine to nemoguće, iz očiglednih razloga. Ali doći će vreme i tamo će biti velika proslava - rekao je Peskov na pitanje da li će ruska delegacija biti poslata na Dan pobede u Marijupolj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike