Putin održao govor na Crvenom trgu: Rusija je pružila otpor agresiji kao upozorenje!

09.05.2022

10:07

0

Pred okupljenima je govor održao Vladimir Vladimirovič Putin, predsednik Rusije

Putin održao govor na Crvenom trgu: Rusija je pružila otpor agresiji kao upozorenje!
Profimedia

Na Crvenom trgu u Moskvi počela je Parada pobede u čast 77-godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu.

Pred okupljenima je govor održao Vladimir Vladimirovič Putin, predsednik Rusije.

- Rusija je unapred pružila otpor agresiji, to je bila jedina ispravna odluka, koja je doneta na vreme - naveo je Putin, obraćajući se učesnicima Parade pobede.

- Videli smo kako se proširuje vojna infrastruktura, kako su počele da rade stotine inostranih savetnika, redovne isporuke najsavremenijeg naoružanja iz zemalja NATO-a. Opasnost je rasla iz dana u dan. Rusija je pružila otpor agresiji kao upozorenje – to je bila iznuđena, blagovremena i jedina ispravna odluka, odluka suverene, jake i samostalne zemlje - rekao je Putin.

Ruski predsednik je upozorio na to da je NATO počeo vojno da osvaja teritorije koje se graniče s Rusijom, te da je sve ukazivalo na to da će borba protiv neonacista biti neizbežna.

- Zemlje NATO-a nisu htele da nas čuju, što znači da su zapravo imale potpuno druge planove, i mi smo to videli. Otvoreno se pripremala nova kaznena operacija u Donbasu, invazija na naše istorijske teritorije, uključujući Krim - istakao je Putin.

Prema rečima ruskog lidera, SAD su posle raspada Sovjetskog Saveza počele da govore o svojoj ekskluzivnosti, ponižavajući ceo svet i svoje satelite. "Rusija je, međutim, druga zemlja", naglasio je Putin.

Vojnici u Donbasu bore se protiv dželata i nacista
Profimedia
 

Obraćajući se vojnicima koji se bore protiv nacizma u Donbasu, Putin im je poručio da se sada bore za svoje sunarodnike u Donbasu, za bezbednost svoje domovine Rusije.

- Sada se obraćam Oružanim snagama i ustanicima Donbasa. Borite se za domovinu, za njenu budućnost, za to da niko ne zaboravi lekcije Drugog svetskog rata, za to da u svetu ne bude mesta za dželate i naciste - rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, na Zapadu se sada uzdižu izdajnici, a precrtava se hrabrost onih koji su stradali za pobedu.

Profimedia
 

Ruski predsednik je naglasio da se Rusija nikada neće odreći tradicionalnih vrednosti, poštovanja prema svim narodima i kulturama, hiljadugodišnjih vrednosti koje su na Zapadu odlučili da ukinu.

- Takva veštačka degradacija je postala osnova za cinične falsifikacije istorije Drugog svetskog rata, raspirivanja rusofobije, uzdizanja izdajnika, ruganja sećanjima na žrtve, precrtavanja hrabrosti onih koji su izvojevali Pobedu i stradali za nju - rekao je Putin.

Predsednik Rusije je izjavio da je zemlja ponosna na nepokorenu generaciju pobednika, te da je njen dug da čuva sećanje na sve one koji su slomili nacizam.

- Devetog maja 1945. godine zauvek je upisano u svetsku istoriju kao trijumf našeg jedinstvenog sovjetskog naroda, njegove kohezije i duhovne snage, neizmernog podviga na frontu i u pozadini. Dan pobede je blizak i dragocen svakome od nas, u Rusiji nema porodice koju nije spalio Veliki otadžbinski rat. Sećanje na to ne tamni - rekao je Putin.

Tanjug/AP
 

On je podsetio da na Dan pobede u beskonačnom toku "Besmrtnog puka" deca, unuci i praunuci heroja Velikog otadžbinskog rata "nose fotografije svojih rođaka, poginulih vojnika koji su zauvek ostali mladi i veterana koji su nas već napustili".

- Ponosni smo na nepokorenu hrabru generaciju pobednika, onih čiji smo mi naslednici. Naš dug je da čuvamo sećanje na one koji su slomili nacizam, koji su nam zaveštali da budemo budni i da učinimo sve da se užas globalnog rata ne ponovi - rekao je Putin.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u obraćanju građanima 24. februara podsetio na stranice istorije povezane s Velikim otadžbinskim ratom, navodeći da je tada, 1940. i 1941. godine, Sovjetski Savez pokušavao da spreči, ili makar da odloži početak rata, da je pokušavao bukvalno do poslednjeg trenutka da ne izazove potencijalnog agresora, „ne realuzujući, ili odlažući očigledno nepohodna dejstva kako bi se pripremio za odbijanje neizbežnog napada" i to je dovelo do toga da su preduzeta dejstva na kraju "već katastrofalno zakasnila".

Parada je počela iznošenjem ruske zastave i Zastave pobede uz zvuke pesme „Sveti rat”

Paradom komanduje komandant Kopnene vojske general armije Oleg Saljukov, a domaćin parade je ministar odbrane, general armije Sergej Šojgu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je na Crveni trg nekoliko minuta pre početka Parade, prenosi RIA Novosti.

U Paradi na Crvenom trgu učestvuje oko 11.000 vojnika, 131 jedinica vojne tehnike, a bilo je predviđeno da leti 77 helikoptera i letelica. Međutim, portparol Kremlja Dmitrij peskov izjavio je da je vazdušni deo parade otkazan zbog vremenskih prilika, navodi RIA Novosti.

Prema rečima predsednika Rusije, „neprijatelj je zaustavljen, a potom i slomljen, ali uz kolosalnu cenu". Greška je, kako je rekao, bila posledica pokušaja da se agresor ublaži, i ona je skupo koštala sovjetski narod. Ruski lider je naglasio da Rusija neće dopustiti takvu grešku i po drugi put, jer na to nema pravo".

 

 

 

Bonus video
24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti