Sberbanka i VEB.RF na udaru: Ukrajina nasilno zaplenjuje imovinu dve velike ruske banke

12.05.2022

13:42

0

Dan nakon što je Rusija započela svoju vojnu operaciju u Ukrajini, Narodna banka Ukrajine oduzela je licence dvema filijalama ruskih banaka pod državnom kontrolom

Sberbanka i VEB.RF na udaru: Ukrajina nasilno zaplenjuje imovinu dve velike ruske banke
profimedia-0651049970 - Copyright Profimedia

Vlasti u Kijevu nasilno će zapleniti imovinu dve velike ruske banke u zemlji, Sberbanke i VEB.RF, navode mediji koji se pozivaju na odluku objavljenu na sajtu Vrhovnog saveta Ukrajine u četvrtak.

Prema odluci Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine od 11. maja, odobrenoj istog dana ukazom predsednika Ukrajine, Kijev će povući 99,8 odsto akcija Prominvestbanke (PIB) u vlasništvu ruske državne korporacije VEB.RF i 100 odsto akcija Međunarodne rezervne banke (MR Bank), u vlasništvu Sberbanke Rusije.

Finansijska imovina takođe će biti povučena u obliku prava na potraživanje obaveza VEB.RF prema Prominvestbanki za 0,93 milijarde ukrajinskih grivna (oko 30 miliona dolara) i Sberbanke Rusije prema MR banci za 14,9 milijardi grivna (491 milion dolara).

Pored toga, biće povučena druga finansijska sredstva ovih filijala ruskih banaka, sa izuzetkom 3 milijarde grivna (98 miliona dolara) imovine MR banke, koja će se koristiti za zadovoljenje zahteva njenih kreditora.

Dana 25. februara, dan nakon što je Rusija započela svoju vojnu operaciju u Ukrajini, Narodna banka Ukrajine oduzela je licence dvema filijalama ruskih banaka pod državnom kontrolom.

Regulator je 8. aprila objavio da je predložio nacionalizaciju imovine banaka, dok je šef NBU Kiril Ševčenko kasnije rekao da bi oko 26 milijardi grivna (oko 857 miliona dolara) iz sredstava banaka moglo biti usmereno u državni prihod u vidu gotovine, domaćih državnih obveznica i potvrda o depozitu.

VEB.RF je saopštio da će tražiti kompenzaciju za gubitke zbog zaplene njene imovine od strane Ukrajine pred međunarodnim sudovima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike