Pad "Teslinih" akcija koči Maskovu kupovinu Tvitera: Da li milijarderova ponuda ostaje realna?

12.05.2022

07:25

0

Sudeći po navedenim podacima, izgleda da investitori sumnjaju u to da će Mask uspeti da obavi posao po ponuđenoj ceni

Pad "Teslinih" akcija koči Maskovu kupovinu Tvitera: Da li milijarderova ponuda ostaje realna?
Ilon Mask - Copyright Hannibal Hanschke/Pool via AP

Smeli plan Ilona Maska da kupi Tviter delom zavisi od toga kako se na Vol Stritu kotira njegova kompanija za proizvodnju električnih automobila "Tesla", ocenjuje američka tv stanica CNN.


Akcije "Tesle" su pale oko 20 procenata otkako je Mask prvi put otkrio da planira kupovinu 100 odsto akcija Tvitera i privatizacuju te kompanije. To je glavni razlog zbog kojeg su akcije Tvitera sada jeftinije za više od 10 posto od Maskove predložene kupoprodajne cene od 54,20 dolara po akciji za preuzimanje društvene mreže, navodi se u prilogu američkog medija.

Tviterove akcije kreću se sada oko nivoa od 47,50 dolara. To je tek neznatno iznad njihove prosečne vrednosti od 46,76 dolara u periodu između Maskove ponude od 54,29 dolara za preuzimanje i cene od 39,31 dolara po kojoj su se trgovale početkom prošlog meseca kada je on prvi put otkrio da je kupio više od 9,0 odsto udela u Tviteru.

Sudeći po navedenim podacima, izgleda da investitori sumnjaju u to da će Mask uspeti da obavi posao po ponuđenoj ceni, uprkos činjenici da je nedavno obezbedio više od 7,0 milijardi dolara sredstava od impresivne grupe investitora, među kojima je i investicioni fond Fideliti, gigant rizičnog kapitala Sekvoja i suosnivač Orakla Leri Elison.

Mask takođe ima obećanje banke Morgan Stenli da će odobriti sredstva od 12,5 milijardi dolara kroz marginalne zajmove za koje će kolateral biti njegove akcije u "Tesli".

Imajući u vidu veliki pad "Teslinih" akcija, pitanje je da li će Mask morati da snizi cenu svoje ponude kako bi zaključio posao ukoliko se pad akcija ovog proizvođača električnih vozila nastavi, ili će možda odustati od Tvitera, navodi CNN, i zaključuje da raste skepticizam na Vol Stritu u pogledu šansi za realizaciju Maskovog nauma.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike