Rusija već zna scenario: Šta će NATO uraditi kad mu Švedska i Finska budu pristupile

14.05.2022

09:16

0

Aleksandar Gruško smatra da to članstvo nije u interesu Finske i Švedske i da će samo dovesti do militarizacije severa

Rusija već zna scenario: Šta će NATO uraditi kad mu Švedska i Finska budu pristupile
vladimir putin AP22052565551334 - Copyright AP Photo/Sergei Ilnitsky

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško istakao je da Rusija nema neprijateljske namere prema Finskoj i Švedskoj. Kako je naveo, Moskva je svesna kakav razvoj situacije sledi i da će NATO odmah po pristupanju ovih zemalja saopštiti da postoji potreba da se na severnom krilu rasporede novi kontingenti.

- To se sve uklapa u zloglasnu potragu za neprijateljem, koja se u praktičnom političkom i vojnom smislu ogleda u demonizaciji Rusije, pripisivanju Rusiji neprijateljskih namera prema zemljama za koje je nemoguće i pomisliti tako nešto - rekao je Gruško.

Rusiji je jasno kako će se stvari razvijati kada se to članstvo ostvari.

- Zemlje NATO će odmah izjaviti da je severno krilo veoma ranjivo, da je granica sa Rusijom dugačka 1.300 kilometara. Dužina granice između NATO i Rusije sada je dostigla 1.300 kilometara. Tu granicu treba štititi i zbog toga je neophodno razmestiti dodatne kontingente... - objasnio je diplomata.

Prema njegovim rečima, Rusija ne vidi koji su to realni razlozi koji bi mogli da podstaknu te dve zemlje da načine takav strateški zaokret i uđu u NATO.

On smatra da to članstvo nije u interesu Finske i Švedske i da će samo dovesti do militarizacije severa.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Aleksandar Gruško

- Zemlje koje su poslednje ušle u NATO imaju najagresivniju politiku prema Rusiji - ocenio je zamenik šefa ruske diplomatije i dodao da će Rusija, u slučaju da Alijansa približi nuklearne snage i infrastrukturu granici, na to reagovati merama predostrožnosti.

- Za sada je rano govoriti o raspoređivanju ruskog nuklearnog naoružanja u baltičkom regionu - istakao je on.

Reakcija Rusije

Odluka o reakciji Rusije u slučaju da Finska i Švedska pristupe NATO neće se donositi na bazi emocija, već detaljne analize, rekao je Gruško.

- Jasno je da jedna takva promena ne može da ostane bez političkog odgovora, kao i bez detaljne analize posledica nove konfiguracije snaga koja može da nastane kao rezultat još jednog talasa širenja NATO. Takva odluka neće se donositi na osnovu emocija, već će biti sprovedena detaljna i verifikovana analiza svih faktora koji utiču na situaciju u domenu bezbednosti u tom regionu - rekao je on.

Olivier Hoslet, Pool Photo via AP
Aleksandar Fomin, Aleksandar Gruško i Jens Stoltenberg

Gruško je istakao i da činjenica da Finska i Švedska, izrazivši nameru da se pridruže Alijansi, suštinski odustaju od nenuklearnog statusa, što pokreće niz pitanja.

- Dobro je poznato da su Finska i Švedska među državama koje su se najaktivnije zalagale za zabranu i uništavanje nuklearnog oružja u svetu. Ali Alijansa je saopštila da ima nuklearni status i da će ga zadržati sve dok u svetu postoji nuklearno oružje. Te države će biti deo grupe NATO za nuklearno planiranje - upozorio je ruski diplomata.

Podsetimo, Finska i Švedska razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosti i da stupe u NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Šef Alijanse Jens Stoltenberg je rekao da će NATO rado videti Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će im omogućiti brzo stupanje u savez.

Prema najavi, može se očekivati da dve zemlje naredne nedelje donesu odluku i upute aplikaciju za prijem u Alijansu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike