Potres u Vašingtonu: Američki Senat nije usvojio rekordni paket pomoći Ukrajini

12.05.2022

20:33

0

Republikanski senatori Džon Kenedi iz Luizijane i Rend Pol iz Kentakija zadržali su zakon uprkos tome što ga podržavaju senatori obe stranke

Potres u Vašingtonu: Američki Senat nije usvojio rekordni paket pomoći Ukrajini
Senat SAD - Copyright Profimedia

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel rekao je u četvrtak da Senat trebalo da usvoji paket pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara, ali jedan od njegovih senatora republičke stranke zadržava glasanje.

- Snažno podržavam sledeći paket vojne pomoći, koji je Dom usvojio ogromnom dvopartijskom većinom. Nadam se da Senat može postići dogovor da razmotri i usvoji ovaj zakon danas - rekao je on u senatu.

Republikanski senatori Džon Kenedi iz Luizijane i Rend Pol iz Kentakija zadržali su zakon uprkos tome što ga podržavaju senatori obe stranke.

Pol želi poseban nadzor nad novcem kako bi sprečio prevaru. On predlaže amandman da se imenuje poseban generalni inspektor koji će nadgledati potrošnju.

Kenedi je predstavio predlog zakona o stvaranju posebne kancelarije generalnog inspektora za pomoć Ukrajini.

Senator Džon Tun iz Južne Dakote rekao je da "ne dozvoljava brzo usvajanje zakona bez nečeg fiskalno odgovornog u zakonu."

Predstavnički dom usvojio je paket strane pomoći ranije ove sedmice. Potrebno je samo da prođe Senat da bi postao zakon.

Zakonodavci su povećali prvobitni zahtev predsednika Džoa Bajdena od 33 milijarde dolara, dodajući 3,4 milijarde dolara vojne pomoći i 3,4 milijarde dolara humanitarne pomoći za Ukrajince.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike