Ruski gas stiže u Evropu: Alternativna stanica - Sudža

14.05.2022

07:52

0

Od srede je ukinut tranzit preko stanice Sohranivka

Ruski gas stiže u Evropu: Alternativna stanica - Sudža
gasovod - Copyright AP Photo/Pavlo Palamarchuk, File

Ruski Gasprom nastaviće danas da šalje Evropi gas preko Ukrajine kroz ulaznu stanicu Sudža, sa protokom od 64,9 miliona kubnih metara. U petak je ta količina iznosila 61,97 miliona, preneo je Rojters.


Gasprom dodaje da je zahtev za slanje gasa preko glavne stanice Sohranovka odbio Kijev. Transfer ruskog gasa koji ide ka Evropi preko Ukrajine pao je za četvrtinu u sredu, nakon što je Kijev stopirao rutu preko Sohranovke.

Ova odluka "krčkala" se neko vreme, kako su Ukrajinci već nekoliko puta skrenuli pažnju "Gaspromu" da bi ovakva odluka mogla da usledi nakon što je Rusija zauzela Lugansku oblast.

- Ove radnje prema važećem tranzitnom ugovoru su okolnosti više sile koje onemogućavaju ispunjavanje obaveza u Sohranivki, kao i graničnoj kompresorskoj stanici Novopskov koje trenutno ne kontroliše Nacionalni ukrajinski sistem za transport gasa. Kompanija je više puta obaveštavala Gasprom o pretnjama tranzita zbog dejstava pod ruskom kontrolom i zahtevala prestanak mešanja u rad objekata, ali su ovi apeli ignorisani - navedeno je u ukrajinskom saopštenju nakon ukidanja protoka gasa.

Prekid vredan 32,6 miliona

Ipak kako je navedeno u sredu, evropski partneri ovu novinu neće osetiti odmah kako će privremeno biti omogućeno prebacivanje nedostupnih kapaciteta sa tačke  "Sohranovka" u tačku "Sudža" koja se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine.

Inače, kroz kompresorsku stanicu "Novopskov“ prolazi skoro trećina gasa koji se isporučuje iz Rusije u Evropu tranzitom – do 32,6 miliona kubnih metara dnevno.

U utorak je samo kroz Sohranivku prošlo oko 27 odsto ruskog gasa, dok je kroz drugu ulaznu tačku - Sudžu - prošlo preostalih 73 odsto.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike