Šta za Rusiju znači ukrajinsko zavrtanje ventila? Prekid tranzita gasa vredan 32,6 miliona evra!

10.05.2022

17:28

0

Ukrajina je najavila obustavu ruskog gasa

Šta za Rusiju znači ukrajinsko zavrtanje ventila? Prekid tranzita gasa vredan 32,6 miliona evra!
gasovod - Copyright AP Photo/Pavlo Palamarchuk, File

Obustava tranzita ruskog gasa u Evropu preko ukrajinske gasne stanice "Sohranovka" odjeknulo je kao bomba. Ovu odluku Ukrajinci su doneli danas, a stupa na snagu već od sutra.

- Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine obaveštava da se od 07.00 časova 11. maja 2022. godine neće vršiti prijem gasa u gasni transportni sistem Ukrajine u tački 'Sohranovka' - precizirano je u saopštenju.

Ova odluka "krčkala" se neko vreme, kako su Ukrajinci već nekoliko puta skrenuli pažnju "Gaspromu" da bi ovakva odluka mogla da usledi nakon što je Rusija zauzela Lugansku oblast.

- Ove radnje prema važećem tranzitnom ugovoru su okolnosti više sile koje onemogućavaju ispunjavanje obaveza u Sohranivki, kao i graničnoj kompresorskoj stanici Novopskov koje trenutno ne kontroliše Nacionalni ukrajinski sistem za transport gasa. Kompanija je više puta obaveštavala Gasprom o pretnjama tranzita zbog dejstava pod ruskom kontrolom i zahtevala prestanak mešanja u rad objekata, ali su ovi apeli ignorisani - navodi se u saopštenju kao glavni razlog današnje odluke.

Prekid vredan 32,6 miliona

Ipak kako je navedeno, evropski partneri ovu novinu neće osetiti odmah kako će privremeno biti omogućeno prebacivanje nedostupnih kapaciteta sa tačke  "Sohranovka" u tačku "Sudža" koja se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine.

Inače, kroz kompresorsku stanicu "Novopskov“ prolazi skoro trećina gasa koji se isporučuje iz Rusije u Evropu tranzitom – do 32,6 miliona kubnih metara dnevno.

U utorak je samo kroz Sohranivku prošlo oko 27 odsto ruskog gasa, dok je kroz drugu ulaznu tačku - Sudžu - prošlo preostalih 73 odsto.

Nemačka ne planira bojkot ruskog gasa

Nemački ministar ekonomije Robert Habek izjavio je prošle nedelje da se još uvek ne razmatra bojkot ruskog gasa.

Jerg Kukis, savetnik nemačkog kancelara Olafa Šolca je izjavio za Fajnenšel tajms u nedelju da je Nemačka podržala planirani embargo EU na rusku naftu, ali da joj je potrebno još nekoliko meseci da obezbedi alternativno snabdevanje.

Nastavak plaćanja u rubljama

Italijanski ministar za ekološku tranziciju Roberto Čingolani predložio je da se evropskim energetskim kompanijama privremeno dozvoli da ruski gas plaćaju u rubljama.

- Mislim da bi bilo dobro, makar na nekoliko meseci, dozvoliti kompanijama da nastave da plaćaju u rubljama dok razumemo pravni osnov i posledice, rekao je Čingolani u intervjuu za list Politiko, prenosi agencija TASS.

Jerg Kukis, savetnik nemačkog kancelara Olafa Šolca, precizirao je da je cilj da se za tih nekoliko meseci obezbedi da rafinerija u Švedu bude snabdevana neruskom naftom koja bi se dopremala tankerima u luku Rostok, na Baltičkom moru.

Da bi to bilo moguće, mora da se produbi gas u luci Rostok i da se završe radovi na cevovodu koji je povezuje sa Švedom, rekao je on.

Embargo na rusku naftu

Petim paketom sankcija Evropske unije na Rusiju obuhvaćen je i embargo na rusku naftu, na koje su se usprotivile države poput Mađarske, Slovačke, Češke i Bugarske.

Zbog toga je krajem prošle nedelje ova odluka stopirana kako bi ovim državama bilo ostavljeno više vremena da se prilagode na nove promene.

Takođe, izmene uključuju produženje tranzicionog perioda transportnim službama EU na tri meseca pre stupanja na snagu zabrane za transport ruske nafte, umesto prvobitno predloženog roka od mesec dana, naveo je jedan od anonimnih izvora.

Mađarska i Slovačka bi tako mogle da kupuju rusku naftu koja se dostavlja naftovodima do kraja 2024. godine, dok bi Češka mogla da nastavi kupovine do juna 2024., ukoliko ranije ne dobije naftu ceovodom iz južne Evrope.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike