Preokret u poslednji čas: Da li je Srbin novi predsednik Skupštine Crne Gore

11.10.2023

21:05

0

Autor: U.N.

Značaj ponuđene funkcije je veliki, jer predsednik Skupštine je automatski i član Saveta za nacionalnu bezbednost

Preokret u poslednji čas: Da li je Srbin novi predsednik Skupštine Crne Gore
Andrija Mandić i Milojko Spajić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić R.R./ATAImages

Najnovije medijske spekulacije da je lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić najizgledniji kandidat za šefa parlamenta Crne Gore, potvrđuju tezu da je retko gde politički život dinamičan i pun preokreta kao u Crnoj Gori.

Kako pojedini mediji prenose, mandatar Milojko Spajić je u sklopu pregovora o formiranju Vlade navodno tražio od Mandićeve koalicije da podrži njegov manjinski kabinet, ponudivši zauzvrat funkciju predsednika Skupštine i pozicije “po dubini”, odnosno mesta u državnim kompanijama, preduzećima i institucijama. Neke od tih pozicija Mandićeva partija pokriva i sada, iako nije formalno u aktuelnoj Vladi. Značaj ponuđene funkcije je veliki, jer predsednik Skupštine je automatski i član Saveta za nacionalnu bezbednost.

Crna Gora zemlja čudesa - stiže li preokret u poslednji čas

Taman kad pomislimo da se u Crnoj Gori nešto razrešilo i da su se barem jasnije izdefinisali odnosi tamošnjih aktera, nešto novo nas iznenadi. Ne znamo da li su nezvanične informacije oko Spajićeve ponude Mandiću,a koje su objavile podgoričke Vijesti, tačne ili ne, no možemo osnovano  sumnjati da gde ima dima ima i vatre.

Mandatar Spajić upao je u velike probleme oko sastavljanja Vlade, pa logičan izlaz iz toga može biti okretanje ka rešenjima koja će više uvažiti volju naroda. Spajić je do sada uporno izbegavao dogovor sa najjačom koalicijom (pro)srpskih stranaka, bez čijih glasača njegov stranački kolega Jakov Milatović nikada ne bi postao predsednik Crne Gore. 

Može li Spajić politički da preživi novi nokaut

Nakon afere oko lične karte i državljanstva, čime je ispao iz predsedničke izborne trke, afere Do Kvon oko kriptovaluta, ukoliko Spajić i sa formiranjem Vlade doživi fijasko, to bi možda bio i fatalan udarac za njega.Odbijanje prethodnih meseci da formira vlast sa onima na čijim krilima je i postao ministar 2020. godine podelilo je njegov Pokret Evropa Sad (PES).

Poslušnost su mu otkazale poslanice Radinka Ćinćur i Jevrosima Pejović, a predsednik Crne Gore, Jakov Milatović ga je više puta javno kritikovao zbog pristupa pregovorima oko formiranja Vlade, zbog čega je crnogorska javnost već počela da ih smatra novim Momirom i Milom, u smislu raskola. Možda su novi pregovori sa koalicijom Za budućnost Crne Gore (ZBCG) i vraćanje procesa na početak i jedini način da se izvuče iz gliba u koji je Spajić u najvećoj meri svojom krivicom upao

Dajković: Nije mala stvar da Mandić bude u Savetu za nacionalnu bezbednost Crne Gore  

Predsednik Slobodne Crne Gore, Vladislav Dajković u razgovoru za naš portal ističe da je preokret u procesu formiranja Vlade značajan korak napred i izlazak iz rebusa u koji se zapalo krivicom Milojka Spajića.

Printscreen/Facebook/Slobodna Crna Gora
 

Naš sagovornik kaže da je prijatno iznenađen ovim novim informacijama, smatrajući da iako je sve ovo malo za ostvarivanje željenog stepena političkih prava Srba u Crnoj Gori, od nečega se mora početi. 
- Smatram da funkcija predsednika Skupštine, koja bi trebalo da pripadne gospodinu Mandiću nije samo protokolarna. Ona je veoma značajna iz razloga što predsednik Skupštine učestvuje u radu Saveta za nacionalnu bezbednost, ima uticaj na zakazivanje sednica Skupštine i određivanje tema, a značajna je i njegova međunarodna uloga, pogotovo  u domenu regionalne saradnje - rekao je Dajković, izrazivši nadu da će osim za Mandića, Spajić otvoriti vrata i za druge lidere koalicije ZBCG da dobiju određene funkcije. 

Srbi im dobri samo kada treba da ih dovedu na vlast

Padom režima DPS-a, avgista 2020. godine, Srbi, čijom ključnom zaslugom je taj režim oboren, su pomislili da je konačno došlo vreme da budu ravnopravni građani Crne Gore. I pored konstantnih uveravanja  da nemaju nameru da menjaju spoljnopolitičko opredeljenje Crne Gore, ni da ugoze njenu nezavisnost, brojni akteri ih još uvek vide kao remetilački faktor. Služili su kao izborna pešadija za dolazak na vlast onih (Krivokapić, Spajić) koji su smatrali da su Srbi dobri kada treba da ih izglasaju da dođu na vlast, ali ne i dobri da legitimno učestvuju u istoj. 

Brojni su spoljni pritisci  bili, kako od strane nemačkog ambasadora u Crnoj Gori, tako i od Gabrijela Eskobara,da  prosrpske stranke ostanu van nove vlasti.  Prihvatljive su im izgleda sve druge nacionalne manjine u Crnoj Gori za učešće u vlasti, osim Srba, od kojih su im bolji čak i oni politički akteri koji su decenijama bili saveznici DPS-a. Baš demokratski i u skladu sa poštovanjem osnovnih ljudskih prava, nema šta! 

Aparthejd u 21. veku - hoće li Srbi konačno dobiti svoja prava

Procenat Srba u Crnoj Gori je veći nego procenat Albanaca u Severnoj Makedoniji. Dok Albanci drže poluge vlasti na ravne časti sa Makedoncima, Srbi u Crnoj Gori se nalaze u političkom aparthejdu. Čak i da se navodi sa početka teksta obistine, to bi značilo tek delimično ispunjenje volje građana, obzirom da bi najjača srpska opcija u Crnoj Gori davala samo manjinsku podršku vlasti, uz određene pozicije zauzvrat, ali ne bi bila i formalno njen deo. Nema sumnje da će borba Srba u Crnoj Gori za ravnopravnost biti teška i duga. Pa, neka bude što biti ne može, neka bude borba neprestana!  

Bonus video: 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike