Mandić najizgledniji kandidat za predsednika Skupštine Crne Gore?

11.10.2023

08:41

0

U vladi bi bili PES, manjinske stranke i Socijalistička narodna partija (SNP), prenosi ovaj medij

Mandić najizgledniji kandidat za predsednika Skupštine Crne Gore?
Andrija Mandić - Copyright ATA Images/Milan Maričić

Lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić najizgledniji je kandidat za predsednika Skupštine Crne Gore ako se Pokret Evropa sad (PES) dogovori o formiranju manjinske vlade uz podršku koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG),  pišu podgoričke "Vijesti", pozivajući se na neimenovani izvor.

Mandatar Milojko Spajić u ponedeljak je zatražio od ZBCG da podrži njegov kabinet, ponudivši im zauzvrat funkciju predsednika Skupštine i mesta u državnim kompanijama, preduzećima i institucijama.

Izvor “Vijesti” sa sastanka Spajića, predstavnika manjinskih partija i ZBCG navodi da je mandatar želi da ta koalicija podrži vladu bez učešća u izvršnoj vlasti.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

U vladi bi bili PES, manjinske stranke i Socijalistička narodna partija (SNP). 

Iako bi to trebalo da znači da će van vlade ostati Demokratska Crna Gora, ta stranka je ipak u igri, jer je kasno sinoć odlučila da odustane od funkcije šefa Skupštine, na kojoj je insistirala i prihvati novu ponudu mandatara, po kojoj bi trebalo da joj pripadnu dva potpredsednička mesta i četiri ministarstva u vladi.

Demokrate bi, navode izvori Vijesti iz te stranke, trebalo da dobiju pozicije potpredsednika vlade, odnosno zamenika premijera za bezbednost, unutrašnju politiku i politički sistem, potpredsednika za spoljne i evropske poslove, ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane, kulture i medija, te turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja severa.

Izvor iz vrha PES nije potvrdio da je sa Demokratama sklopljen dogovor o tome da im pripadne šest pozicija u izvršnoj vlasti.

Mandatar se na pregovore sa ZBCG odlučio pošto su Demokrate prošle sedmice odbile da šef Skupštine i vlada budu izabrani odlučujućim glasom predsednika Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmeda Zenke.

Spajić je, nakon izbora 11. juna, pregovarao sa ZBCG, ali do dogovora nije došlo jer je ta koalicija odbila njegovu ponudu koja je uključivala mesta potpredsednika vlade, ministra prosvete, turizma, sporta i mladih i mesto potpredsednika Skupštine. 

Printscreen/YouTube/RTCG
 

Koalicija ZBCG je u pregovorima insistirala da njima, shodno rezultatu izbora, treba da pripadne pozicija predsednika parlamenta, a ne Demokratama Alekse Bečića. 

Spajić je novi plan o kabinetu predstavio na sastanku kojem, od manjinskih partija, jedino nije prisustvovao predstavnik Hrvatske građanske inicijative (HGI), sa čijim bi liderom Adrijanom Vuksanovićem mandatar trebalo naknadno da razgovara.

Sagovornik “Vijesti” iz vrha ZBCG navodi da misli da su male šanse da se aranžman dogovori i da je Crna Gora trenutno bliža izborima.

- Sve i da prihvatimo ponudu, opet bi nastala neka konfuzija u vezi sa podrškom vladi. Postoji raspoloženje da se ponuda prihvati, ali kako kad nešto nije formalno ponuđeno", naveo je on.
Sagovornik sa preksinoćnjeg sastanka navodi da se govorilo i o opciji da se za izbor vlade traži podrška neke "procrnogorske partije", prvenstveno Socijaldemokrata (SD). 
Nacionalne partije manjinskih naroda bi o Spajićevoj ponudi trebalo da se izjasne u narednih nekoliko dana.

Printscreen/YouTube/Skupština Crne Gore
 

Deo manjinskih partija, prvenstveno HGI, oštro se protivio učešću ZBCG u vladi, dok su iz Bošnjačke stranke (BS) ranije indirektno poručivali da ne žele saradnju s koalicijom koju predvode Mandić i Milan Knežević, govoreći da je državi potrebna vlada jasne evroatlantske orijentacije.

Iz pojedinih albanskih nacionalnih stranaka slali su signale u pravcu toga da im ZBCG nije neprihvatljiv partner, navodeći da je taj savez napravio dobar korak prihvatanjem principa PES o formiranju vlasti, među kojima su sprovođenje ekonomskog programa Evropa sad 2.0, jednake šanse prilikom izbora na funkcije i slično.

Spajić bi do nove vlade mogao da dođe i bez glasova manjinskih stranaka - ako njegovu ideju podrže svi poslanici sa liste PES, njih 24, uključujući i one koji su se protivili prvobitnom planu da napravi vladu bez ZBCG, on bi, uz 13 poslanika te koalicije, sedam Demokrata i dva iz SNP, došao do podrške 46 poslanika, što je pet više od minimuma potrebnog za izbor vlade.

Bonus video:

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Vijesti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike