Opaka zmija otrovnica viđenja u Banjaluci: Ukoliko vas ujede - njen otrov se brzo širi kroz krvotok, a evo kako da se zaštitite!

14.05.2022

17:55

0

Poskok je jako otrovan i poneki ugriz, posebno ako se ne leči može se završiti smrtnim ishodom

Opaka zmija otrovnica viđenja u Banjaluci: Ukoliko vas ujede - njen otrov se brzo širi kroz krvotok, a evo kako da se zaštitite!
1645096227nova-varos-prizor-poskok-fotorina - Copyright RINA

Opasna otrovnica snimljena je u banjalučkom naselju Borik. Prema tvrdnji čitaoca ATV u pitanju je poskok zbog roga na glavi i nije prvi put da ga meštani ovog naselja vide.

Zbog toplijih dana kao i perioda u kojem se ova otrovnica pari, treba biti oprezan naročito na mestima gde se nalaze dečija igrališta, prenosi Srpskainfo. Zbog mogućih novih susreta, dobro je znati šta učiniti kada se susretnete sa najotrovnijom evropskom zmijom, kao i šta u slučaju da vas ujede.

Poskok je jako otrovan i poneki ugriz, posebno ako se ne leči, može da se završi sa smrtnim ishodom. Otrovi naših zmija uglavnom su hemotoksični – direktno razaraju tkiva i izazivaju poremećaje u krvnom optoku. Prvi simptomi nakon ugriza su bol od uboda zuba i oticanje. Ono se ubrzano širi od mesta ugriza te može zahvatiti čitavu ruku ili nogu. Kasnije dolaze krvni podlivi, nesvestica, povraćanje, a ponekada i “žmarci” na mestima udaljenim od ugriza.

Ako se ubrzo nakon ugriza javi nesvestica, ubrzan rad srca, oticanje usana, područja oko očiju ili čak gušenje ugriženog treba odmah poslati kod lekara, po mogućnosti u najbližu bolnicu. Statistički, oko 1/3 ugriza otrovnica su takozvani suvi ugrizi, to jest otrovnice ne ubrizgaju otrov. Znaćete po otoku. Ako do nje dođe ranu zamotajte u prvi zavoj i pravac kod doktora.

Čak i ugriz vrlo otrovne zmije, kakvih u Evropi nema, može da se preživi uz adekvatnu lekarsku negu s relativno malo posledica. Ako zmija nije otrovnica, ranu treba obilno isprati vodom, namazati antibiotskom mašću i zamotati zavojem. Treba proveriti kada je osoba zadnji put vakcinisana protiv tetanusa, te je, ako je prošlo više od 5 godina, potrebna je vakcinacija.

Kod sumnje na zmiju otrovnicu ugrižena osoba mora strogo da miruje, tj. treba da izbegava i najmanji pokret, a ruku ili nogu na kojoj je ranica treba da zaštiti. Ne preporučuju se pokušaji isisavanja otrova na mestu ugriza. Podvezivanje iznad rane takođe nije preporučljivo i ne primenjuje se jer može da dovede do komplikacija. Eventualnu kompresiju izvode posebno edukovani zdravstveni radnici u vanrednim slučajevima, piše Večernji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike