Grad pokrenuo "plan klanja", situacija nimalo naivna: U Rimu zabranjeni piknici, razlog - "divlji"

08.05.2022

21:15

0

Grad je odlučio da obuzda populaciju divljih svinja nakon što je u telu mrtve životinje otkrivena afrička svinjska kuga

Grad pokrenuo "plan klanja", situacija nimalo naivna: U Rimu zabranjeni piknici, razlog - "divlji"
profimedia-0488242222 - Copyright Profimedia

Piknici su zabranjeni, a kante za smeće ograđene u velikom delu severnog Rima, jer zdravstvene vlasti pokušavaju da obuzdaju populaciju divljih svinja nakon što je afrička svinjska kuga otkrivena kod umrle životinje.

Takođe je zabranjeno hranjenje ili približavanje životinjama, dok je ljudima koji su prošli kroz obradivo zemljište ili rezervate prirode u pogođenim područjima rečeno da dezinfikuju cipele.

Afrička svinjska kuga, koja je pogubna za svinje i divlje svinje, ali bezopasna za ljude, otkrivena je u četvrtak u telu uginule svinje u rezervatu prirode Insugerata.

To je bio prvi put da je prijavljen slučaj u centru Italije nakon što je u januaru otkrivena bolest kod divljih svinja u severnom regionu Pijemont, što je navelo vladu da imenuje specijalnog komesara za uvođenje mera za iskorenjivanje bolesti.

Pogođene "crvene zone" protiv svinja u Rimu nalaze se na severu i severozapadu italijanske prestonice, uključujući oblast blizu Vatikana.

Oko 23.000 divljih svinja živi u Rimu i okolini, prema procenama Koldiretija, udruženja farmera. Životinje se često viđaju u parkovima, kako šetaju putem ili traže hranu u prepunim kantama za smeće, uglavnom u okruzima na severu grada.

Pixabay
 

Stanovnici nekoliko naselja prošle nedelje uveli su noćni "policijski čas" nakon niza napada divljih svinja. Jedna žena je zadobila lakše povrede nakon što ju je životinja na koju je naišla gurnula na zemlju dok je iznosila smeće.

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca rekao je da će se situaciji posvetiti "maksimalna pažnja". Andrea Kosta, podsekretar ministarstva zdravlja, rekao je da vlada takođe razgovara o "planu klanja" u cilju smanjenja populacije divljih svinja.

- Poštujem osetljivost aktivista za prava životinja i ekologa, ali mi se suočavamo sa vanrednom situacijom i ona se mora rešiti hitnim merama - rekao je on za državnu televiziju Rai.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike