Iza lažne borbe za ekologiju kriju se pokušaj obojene revolucije i podrška tzv. Kosovu: Otkrivamo šta radi Rokfelerova fondacija u Srbiji

07.12.2021

19:30

0

Autor: 24sedam

Kritičari Rokfelerove fondacije optužuju je da je umešana u pomaganje i finansiranje obojenih revolucija i promene vlasti širom sveta

Iza lažne borbe za ekologiju kriju se pokušaj obojene revolucije i podrška tzv. Kosovu: Otkrivamo šta radi Rokfelerova fondacija u Srbiji
214864_viber-image-2021-12-04-13-57-43-368_orig (1) - Copyright 24sedam/Goran Sivački Pixabay

Kako prolazi vreme, sve je jasnije da iza protesta, tokom kojih je prethodne dve subote blokiran saobraćaj u Srbiji, ne stoji nikakva briga za ekologiju nego čist politički interes. Naša javnost je veoma brzo saznala da je organizacija “Kren i- promeni”, koja formalno stoji iza blokiranja saobraćajnica, dobila sredstva od Rokfelerove fondacije, što samo po sebi budi sumnju u iskrene namere organizatora protesta. 

Na to je ukazala i premijerka Ana Brnabić.

- Rokfeler fondacija je najzainteresovanija za ekologiju u Srbiji... Da li je vama to logično? - postavila je pitanje premijerka Srbije.

Printscreen / Naxi kamere
 

Na istu temu govorio je i ministar policije Aleksandar Vulin, koji je istakao da organizatori protesta treba da budu iskreni.

- Trebalo bi jasno da kažu – da, zalažemo se da Rokfeler fondacija odlučuje u ovoj zemlji, ...hoćemo da Dragan Đilas bude najbogatiji u Evropi - rekao je on.

Ni mnoge druge poznate ličnosti nisu ostale neme, ističući da se protesti u Srbiji samo formalno zalažu za ekologiju, dok se iza svega krije nešto drugo.

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica je naveo da činjenica da do protesta nije došlo ranije, nego baš pre izbora, dovoljno govori.

- Dakle, nas od "Rio Tinta" hoće da zaštite nevladine organizacije kojima upravlja porodica Rokfeler, i pretpostavljam da bi oni rado isterali i Kineze odavde, pa se postavlja logično pitanje: kako možemo da verujemo da Rokfeler finansira isterivanje ili zaustavljanje "Rio Tinta" u Srbiji? Što bi rekli ovi na jugu: Ja u to ne verujem – rekao je on.

Sa njim se složio i istoričar Aleksandar Raković.

- Ovim protestima rukovodi neko iz inostranstva, odnosno taj koji ih finansira i rukovodi protestima. Ljudi koji su u delu organizacije u Republici Srbiji, naši sugrađani, ne gospodare svojim potezima nego moraju da sprovode namere onih koji stoje iza toga da se destabilizuje Srbija. Najveći deo ljudi, naših sugrađana, koji su danas na ulicama, nisu ni svesni toga da su zapravo učesnici u destabilizaciji Srbije, a da se napad za destabilizaciju pokriva navodnom brigom za ekološka pitanja. Među onima koji protestuju nema baš nijednog ekološkog aktiviste, ekoloških udruženja, niti drugih udruženja koja se tiču zaštite ljudi, životinja i slično, nego su to čisti politički protesti samo da bi se destabilizovala Srbija – istakao je on.

Politički uticaj Rokfelera

Fondaciju braće Rokfeler osnovali su 1940. godine Džon junior, Nelson, Dejvid, Lorens i Vintrop Rokfeler. 

Kao rodonačelnik ove bogate američke porodice najčešće se navodi Džon Dejvidson Rokfeler (1839-1937), koji je bio prvi Amerikanac koji je postao milijarder i najbogatiji čovek nas svetu. Obogatio se radeći u naftnoj kompaniji „Standard Oil”. Do svoje smrti podelio je oko 540 miliona dolara (današnjih pet milijardi dolara). Međutim, i danas mnogi smatraju da je novcem pokušavao da kupi “dobar glas”. Zastupnici ove teze veruju da je Džon Rokfeler, dajući donacije, pokušavao da zatvori usta onima koji su sumnjali u njegove iskrene ktitorske namere. 

Foto: 24sedam /
 

Ova porodica, koja je raspolagala ogromnim finansijskim sredstvima, ubrzo je proširila svoju uticaj i u političke vode. Tako je Nelson Rokfeler postao 42. potpredsednik SAD (1974–1977), za vreme mandata Džeralda Forda. 

Kada se danas govori o Fondaciji braće Rokfeler, ona zvanično finansira mnogobrojne organizacije i projekte širom sveta. Zanimljivo, poseban program delovanja braće Rokfeler posvećen je radu na Zapadnom Balkanu i u južnoj Kini. Kada je reč o našim prostorima, Fondacija je posebno usredsređena na delovanje u Srbiji, Crnoj Gori i u našoj južnoj pokrajini.

Od ekologije do obojene revolucije

Kritičari Rokfelerove fondacije, koji uglavnom dolaze iz suverenističkih i patriotskih krugova širom sveta, često joj zameraju manjak transparentnosti (što je posebno zanimljivo, s obzirom na to da se Fandacija formalno upravo zalaže za transparentnost), sakrivanje pravih iznosa novca koji se donira, maligni politički uticaj koji je uglavnom usmeren na podrivanje suvereniteta itd.

Iako Fondacija ulaže posebne napore kako bi se u javnosti predstavila kao filantropska i humanitarna, njeni kritičari je optužuju da je umešana u pomaganje i finansiranje obojenih revolucija i promene vlasti širom sveta.

Foto: 24sedam /
 

U prilog tezi da Fondacija ima veliku političku ulogu govori i činjenica da njeni lideri veoma često daju političke ocene i izjave, otovreno se stavljajući na jednu stranu.

Poznato je da braća Rokfeler imaju direktan uticaj na američku nacionalnu televiziju En-Bi-Si, smeštenu u Rokfeler centru u Njujorku. Ovaj medij je tokom prethodnih predsedničkih izbora u SAD otvoreno stao na stranu Džozefa Bajdena, sprovodeći negativnu kampanju protiv tadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

U Srbiju stigli devedesetih

Kada je reč o uticaju Fondacije u Srbiji, ona je u našoj zemlji prisutna još od devedesetih godina prošlog veka. Tada je na našim prostorima Rokfeler uplaćivao donacije srpskom civilnom društvu posredstvom drugih američkih nevladinih organizacija. Krajem devedesetih finansirali su znatan broj tzv. alternativnih medija (koji su agitovali protiv tadašnje vlasti Slobodana Miloševića), a nakon 2000. godine pojavljuju se kao direktni pokrovitelji određenih organizacija.

Foto: 24sedam / Goran Sivački
 

Nekadašnji predsednik ove organizacije, Stiven Hajnc, svojevremeno je ocenio da Srbija i Kosovo i Metohija mogu postati članice EU samo kao odvojene države.

Veze sa kosovskim Albancima

Posebno su zanimljive veze Fondacija braće Rokfeler sa albanskim faktorom na Kosovu i Metohiji, pre svega Aljbinom Kurtijem i njegovim pokretom Samoopredeljenje.

Već godinama unazad programski direktor za Zapadni Balkan u Rokfeler fondaciji je poslanik Samoopredeljenja Haki Abazi.

Haki Abazi, Printscreen/Youtube, ATV
 

Njegov otac Hasan Abazi uhapšen je u centralnoj Srbiji 27. marta 2012. godine po poternici za špijunažu. Haki je odmah obavestio svoju organizaciju o hapšenju, pa je Hasan Abazi pušten iz pritvora posle nekoliko nedelja. Haki je posle toga više puta kritikovao rad srpskih državnih organa u američkim krugovima.

Ko sve u Srbiji dobija novac od Rokfelera?

Fondacija braće Rokfeler od početka ove godine dala je novac za 15 organizacija iz Srbije, među kojima je i organizacija "Kreni - promeni" (25.000 dolara).

Prema podacima sa sajta Fondacije braće Rokfeler, vidi se da su od januara srpskom NVO sektoru ukupno darovali 1,166 miliona dolara, što ih je lansiralo u vrh liste donatora civilnog društva u našoj zemlji.

Foto: 24sedam / Goran Sivački
 

Najveći deo novca u 2021. uplaćen je organizacijama koje se, barem formalno, bave promocijom zaštite životne sredine, demokratije i građanskih prava.

Pored "Kreni - promeni", na spisku onih koji su dobili novac od Rokfelera su i Regulatorni institut za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine (40.000 dolara), RES fondacija koja se bavi energetikom i klimatskim promenama u Srbiji (140.000 dolara), Institut za urbane politike, odnosno Ministarstvo prostora (90.000 dolara)...

Osim toga, značajna sredstva otišla su na račune pojedinih umetničkih i medijskih udruženja - Centar za kulturnu dekontaminaciju (90.000 dolara), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (100.000 dolara), CINS (80.000), CRTA (220.000 dolara), "Peščanik" (90.000)...

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike