Skandal u parlamentu Saveta Evrope: Skupština dala zeleno svetlo za članstvo tzv. Kosova!

16.04.2024

18:49

0

Biljana Pantić Pilja istakla je da bi se prijemom tzv. Kosova u SE otvorila Pandorina kutija

Skandal u parlamentu Saveta Evrope: Skupština dala zeleno svetlo za članstvo tzv. Kosova!
Savet Evrope - Copyright Profimedia

Parlamentarna skupština Saveta Evrope, u poslepodnevnom delu sednice, usvojila je preporuku za prijem tzv. Kosova u tu međunarodnu organizaciju.

Za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope glasalo je 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano.

Tzv. Kosovo je kandidaturu za članstvo podnelo pre dve godine, a prihvaćena je na sednici aprila prošle godine.

Printscreen
Dora Bakojani

Izveštaj je predstavila izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za prijem tzv. Kosova - Dora Bakojani.

Istakla je da smatra da bi ovo telo trebalo da pošalje preporuku Komitetu ministara za članstvo tzv. Kosova u Savet Evrope.

Bakojani je istakla da su, i pored pogoršanja situacije, posebno u vezi odnosa prema manjinskim zajednicama, vlasti odlučne da promene stanje, ali ne navodi kako to Priština želi da promeni stanje, imajući u vidu da nema ni traga od ZSO.

"Otvorila se Pandorina kutija"

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Biljana Pantić Pilja istakla je da bi se prijemom tzv. Kosova u SE otvorila Pandorina kutija i da je izveštaj Bakojani dokaz da joj ništa ne znače teritorijalni integritet i suvereniteti država.

Facebook/Council of Europe
Biljana Pantić Pija 

- Čestitala bih na onome što radite danas. Ućićete u istoriju kao neko ko je na brutalan način prekršio Međunarodno pravo na kojem se zasniva SE. Prijemom nečeg što nije država zaobilaze se pravila SE - podvukla je ona.

Pantić Pilja podsetila je da je prvi uslov uspostavljanje ZSO, što je međunarodna obaveza koju je Priština potpisala pre 11 godina, i što je osnovni preduslov dijaloga.

- Ako dozvolite tzv. Kosovu da pristupi SE bez uspostavljanja ZSO, Zajednica nikada neće biti uspostavljena. Vi ste rekli i napisali da uspostavljanje ZSO smatrate neophodnim uslovom za zaštitu manjinskih prava. Zašto ne govorite o ljudskim pravima Srba na Kosovu i Metohiji? Od kada je Kurtijeva vlada na vlasti etničko čišćenje srpske zajednice je u toku. Masovni egzodus je u toku i 14 odsto Srba napustilo je Kosovo i Metohiju. Srbi su izloženi dnevnim napadima. A vi ne brinete za to. Prištinske vlasti hapse, plaše i pucaju na Srbe. Deset meseci zabranjuje se ulazak srpske robe na Kosovo i Metohiju, uklonjene su ćiriličke table, a dinar je zabranjen što ugrožava živote preostalih Srba - objasnila je ona.

Podsetila je da niko nije odgovarao za pokušaj ubistva dvojice dečaka proteklog Božića.

- A vi ste odlučili da nagradite sve te jednostrane mere Prištine sa viznom liberalizacijom, prijemom u NATO i u SE. Ono što činite je presedan kojim otvarate Pandorinu kutiju. Pokazujete da vam teritorijalni inetgritet i suverneitet ništa ne znače. Status naše južne pokrajine jasno je regulisan Rezolucijom UN 1244 i Kosovo i Metohija će uvek biti deo Srbije. Možda smo mala zemlja, ali za razliku od vas imamo integritet i nećemo se nikada predati i pokoriti - podvukla je Pantić Pilja.

Ona je istakla da će Srbija razmotriti da li će ostati članica organizacije koja krši međunarodno pravo.

"Izveštaj Bakojani propast za čitavu Evropu"

Printscreen
 

Poslanik iz Srbije Dunja Simonović Bratić istakla je da je izveštaj Dore Bakojani "propast" ne samo za samo za osnovne vrednosti na kojima počiva Savet Evrope, već i za zdrav razum, pa i za samu Evropu.

Istakla je da je izvestilac Dora Bakojani prekršila sve prodecure pripremajući izveštaj.

- Menjala je mišljenje na dnevnom nivou, od tri uslova za članstvo, došlo se do jednog, pa je i on postao simbiličan. Srbi, koji pate pod režimom Aljbina Kurtija nisu se našli u izveštaju, bio je važniji amandman o LGBT zajednici, od ugroženih života srpske dece - poručila je ona.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike