Slede veliki pritisci na Srbiju i Republiku Srpsku: Šta nam je najavio Eskobar?

29.10.2021

18:30

0

Autor: Milan Ivanić

Beograd i Banja Luka treba da nastave najbližu moguću saradnju, jer samo jedinstveni možemo da odolimo izazovima koji slede – rekao je Aćimović

Slede veliki pritisci na Srbiju i Republiku Srpsku: Šta nam je najavio Eskobar?
dodik eskobar - Copyright U.S. Embassy in Serbia

Specijalni izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je juče da su potezi člana Predsedništva BiH Milorada Dodika "ilegalni i destabilizujući", kao i da su opasni po Bosnu i Hercegovinu. On je upozorio da postoje sankcije kao način da se, kako je rekao, ograniče izazovi po teritorijalni integritet BiH.

- Nastavljamo da podržavamo teritorijalni integritet BiH i međunarodno prisustvo u toj zemlji. Radimo sa EU kako bi omogućili evroatlantsku integraciju BiH - izjavio je Eskobar pred Pododborom za Evropu Spoljnopolitičkog odobora Predstavničkog doma Kongresa SAD.

On je rekao da je napredovanje BiH ka Evropskoj uniji uslovljeno promenama Ustava i izbornog zakonodavstva, ali i dodao da SAD ne odstupaju od Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine.

- Taj sporazum nam je pomogao da sačuvamo mir 25 godina i Dejton osigurava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države. BiH vidimo jedino uspešnu kao multietničku državu, inkluzivnu i demokratsku zemlju - rekao je Eskobar.

“Na Zapadu ništa novo”

Ljubiša Aćimović, student master studija međunarodnih odnosa i diplomatije i predsednik Kluba studenata Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, za 24sedam kaže da su izjave specijalnog izaslanika predsednika SAD za Zapadni Balkan očekivane.

Ljubiša Aćimović/Privatna arhiva
 

- Posle Bajdenovog dolaska u Belu kuću moglo se očekivati da SAD pojačaju prisustvo na našim prostorima, tako da postavljanje Eskobara na tu funkciju i njegov angažman u pretodnom periodu ne treba da čudi. Nije slučajnost ni što u Beograd dolazi Kristofer Hil, pogotovo ako se zna njegov angažman na ovim prostorima krajem devedesetih. Za razliku od administracije Donalda Trampa koja je Balkan smatrala regionom sporednog značaja, nova garnitura se vraća politici koju su sprovodile SAD pre Trampovog dolaska na vlast. To je za Srbe svakako zabrinjavajuće, pogotvo ako znamo naša dosadašnja iskustva. Ipak, nije sve tako crno, jer ovo više nije 1995. ili 1999. godina. Vašington je tada bio centar jedine svetske sile u pravom smislu te reči. Danas je moć SAD znatno manja, a pojavile su se i neke druge sile koje su nam naklonjene – rekao je on.

Neophodno srpsko jedinstvo

Prema Aćimovićevim rečima, posebno je zabrinjavajuće to što američki predstavnici ponovo govore o sankcijama srpskim predstavnicima.

- Smatram da je ovo samo početak i da Srbija i Republika Srpska tek treba da očekuju pritiske. Iako će zvanična politika SAD i dalje formalno biti koliko-toliko neutralna, suštinski će se svoditi na pritiskanje srpskog faktora da odustane od svojih interesa. Zato Beograd i Banja Luka treba da nastave najbližu moguću saradnju, jer samo jedinstveni možemo da odolimo izazovima koji slede – kazao je on i dodao:

Prinsceen/Instagram/buducnostsrbijeav
 

- Napadi na Republiku Srpsku su samo još jedan vid pritisaka na Srbiju i srpski faktor generalno. Dok Zapad otvoreno podržava nezavisnost tzv. države Kosovo, napadaju se RS i Srbi u Crnoj Gori. Ne bih isključio ni otvaranje nekog novog “problema”. Ipak, koliko god teško izgledalo, naš narod je danas neuporedivo snažniji nego pre dvadesetak godina, a i geopolitičke prilike su drugačije. 

Aćimović se osvrnuo i na vest da je Eskobar pozvao lidere političkih stranaka u BiH da ne podrže politiku Milorada Dodika o povlačenju iz zajedničkih institucija.

- Koliko god to bilo protiv diplomatskih pravila, svi znamo da su američke diplomate na ovim prostorima često “konsultovale” mnoge političare. Zbog toga nisam začuđen ovom informacijom, ali mi je žao što Amerikanci potpuno otvoreno govore o tome, kao da je to nešto sasvim normalno. To govori o njihovoj percepciji BiH, ali još više o onima koji su sa Eskobarom razgovarali – rekao je on. 

Ko je branio Dejton?

Aćimović ističe da se iz Eskobarove izjave mogu izvući i pozitivni delovi, poput onog da SAD ne odstupaju od Dejtonskog sporazuma.

- Taj deo svakako treba pohvaliti. Ipak ne treba zaboraviti da se upravo Republika Srpska sve vreme pozivala na Dejton i borila da se on sačuva. Za razliku od Banja Luke, Sarajevo već duži period radi na razgradnji tog sporazuma, ali to je Eskobar očekivano “zaboravio” da kaže – rekao je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike