Obraćanje Ane Brnabić iz Skupštine Srbije: Deo Đilasove opozicije uputio nov zahtev, direktno suprotan OIHR preporukama

16.04.2024

13:46

0

Autor: 24sedam

Dakle svi građani koji su glasali u decembru, po novom zahtevu bi trebalo ponovo da izađu da glasaju, rekla je Brnabić

Obraćanje Ane Brnabić iz Skupštine Srbije: Deo Đilasove opozicije uputio nov zahtev, direktno suprotan OIHR preporukama
Copyright TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednica Narodne Skupštine Srbije Ana Brnabić držala jw konferenciju za medije povodom razgovora sa opozicijom o izbornim uslovima i preporukama ODIHR.

-Danas mi je stigao novi predlog dela opozicije okupljene oko "Srbija protiv nasilja" koji nema nikakve veze sa dosadašnjim predlozima. Poštovani građani i građanke Srbije, novi zahtev je da Narodna skupština dvotrećinskom većinom usvoji Ustavni zakon o izmenama i dopunama Ustavnog zakona za sporovođenje Ustava, kako bi se svi lokalni izbori u Srbiji održali u istom danu 2024. godine, rekla je Ana Brnabić.

-Dakle nema veze što smo imali lokalne izbore, koliko je zagarantovan mandat, nego nema veze, nekima skraćujemo mandat, nekima produžavamo. Dakle svi građani koji su glasali u decembru, po novom zahtevu bi trebalo ponovo da izađu da glasaju. Nije prošlo ni sedam dana kada sam rekla da neću da pristanem na presedane, jer onda nema kraja, rekla je predsednica Skupštine.

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ
 

 

- Dakle kada hoće deo Đilasove opozicije, mi da idemo na izbore, kome treba da se skrati mandat, kome treba da se produži. Tako bi izgledala Srbija kada bi oni vladali. Ovo je zahtev građanima. Nema Ustava, nema zakona, nema demokratskih principa, kako Đilas kaže tako će biti. E to je najnoviji zahtev građani i građanke od ovog jutra, ponovila je Brnabić.

- Predlaže se i izmena Ustavnog zakona, da vidite šta pišu, pa gde su im pravnici, da se za sprovođenje Ustava donosi Ustavni zakon. To podrazumeva prethodnu promenu Ustava. Mi ne prelazimo sa starog na novi ustavni sistem, pa ne znam kako bismo sada menjali Ustavni zakon. Važno da se dobije šta oni traže, a što nema veze sa demokratijom niti političkim sistemom, istakla je Brnabić.

- Deo opozicije, danas 16. aprila su me obavestili da su se 12. aprila obratili OEBS-u da posreduje u nečemu što oni zovu post-predizborna kriza u Srbiji. Imate ljude koji su bacali drvlje i kamenje na mene jer sam ambasadore pozvala na sastanak, bez prava glasa, niti su se javljali, u svojstvu posmatrača. Oni ga mole da nađu posrednika u dijalogu oko preporuka ODIHR. E tako izgleda "Srbija protiv nasilja" i kozistentnost njihove politike. Oni smatraju da OEBS treba da posreduje između izabranih predstavnika građana Srbije. To je potpisao Ćuta koji je dan ranije kritikovao moj poziv ambasadorima da prisustvuju, rekla je Brnabić.

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ
 

 

- Dakle građani nije važno što ste glasali, nije važno što treba da se skrate mandati, nego oni hoće na izbore i mi valjda svi moramo tako kako oni hoće, ocenila je Brnabić.

Ona se na kraju pitala i šta su konačno zahtevi opozicije.

- Da usvojimo Ustavni zakon iako nismo menjali Ustav, da kršimo Ustav i kako da nastavimo dijalog? Kada ja dobijam bukvalno dva do tri različita zahteva od Đilasove opozicije nedeljno. U petak su poslali predloge, u utorak ujutro su poslali druge, koji nemaju veze sa onima poslatim u petak. Ostao je sastanak za sutra u devet ujutru u Kralja Milana, da radimo sve što možemo za građane Srbije, formiramo Komisiju za rad na izmenama zakona u skladu sa ODIHR preporukama u skladu i sa onim što su predložili predstavnici opozicije. Ako hoće da učestvuju, dobro je, ako neće, mi nastavljamo sa svime što je dogovoreno. Hvala im ako učestvuju, ako neće pokazali su stav prema građanima Srbije, zaključila je Ana Brnabić. 

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ
 

O skraćenju mandata

Na pitanje o skraćenju mandata, Ana Brnabić pita zašto bi nekome bio skraćen mandat za neverovatnih tri i po godine.

- A šta ako se na ponovljenim izborima "Srbiji protiv nasilja" ne svide rezultati, hoćemo li ponovo na izbore. Ko smatra da nema većinu, može da smanji mandat, da podnese ostavku, ali ne može Skupština da im naredi da skrate mandat. Poslednji put kada sam skratila mandat, to je bilo na izričit zahtev opozicije da imamo izbore. 

- Inače u pismu predsedavajućem OEBS-a Ijanu Borgu, kažu da je Srbiji potrebna urgentna pomoć pre nego što trenutna post-predizborna kriza eskalira u dalji konflikt. Dakle oni direktno iznose pretnju ukoliko odmah ne pošalju svoje medijatore, da će kriza, ne znam koja kriza, eskalirati u dalji konflikt. Toliko o navodnoj borbi protiv nasilja. Suština je u zaštiti prava i zakona. Ja mogu da skratim svoj mandat, ali niko drugi ne može da mi skrati mandat. Parlament nema direktne veze sa mandatom u lokalnim samoupravama. Ne može Parlament da kaže morate da podnesete ostavku. Srbija protiv nasilja sad traži da tek izabranim skratimo mandate za tri i po godine, rekla je Brnabić. 

Ona je dodala na kraju da li sada svi treba samo da čekaju svaki dan koji predlog ima Đilasova opozicija.

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ
 

 

- Ovo nema veze sa ODIHR preporukama, naprotiv suprotno je ODIHR preporukama. Ovo što je danas tražila opozicija je direktno suprotno ODIHR preporukama. Oni konstatuju da mi imamo prečesto izbore. Dakle preporuka ODIHR je da izbori treba da budu kada im je vreme, da ne budu vanredno i prečesto. A zahtev opozicije je da izbore iz decembra sada ponovimo. Dakle suprotno je preporukama ODIHR. Njihova preporuka je da se lokalni izbori u decembru 2024. održe za četiri godine. Da oni izbori zakazani 2. juna budu 2. juna. U suprotnom nemate nikakvu predvidivost, nikakvu sigurnost, poručila je Ana Brnabić i precizirala da se neće razgovarati o ovom predlogu. 

-Tražili su da se obustave izborne radnje u Beogradu i ovaj predlog su suprotni Ustavu Srbije, a pričaćemo o ranije poslatim predlozima, jer će oni do sledećeg sastanka poslati nove predloge. Evo zaključak, ne postoji nijedan građanin Republike Srbije koji ne vidi u kakvom je stanju čitav svet, da smo bliži iz dana u dan Trećem svetskom ratu, šta će to značiti za ceo svet i od Drugog svetskog rata imate najnestabilniju globalnu situaciju. Umesto da sedimo i razgovaramo oko toga kako Srbija da bude stabilnija, kako opozicija može da pomogne da se čuje istina o Srbiji, imaju odlične veze u Berlinu, ta opozicija, zašto ne kažu tim svojim kontaktima nemojte to sa rezolucijom o Srebrenici, kako da svi zajedno radimo na tome, da pomognemo zemlji. Dajte da poštujemo Ustav i zakone, ali u ovom trenutku za svakog građanina Srbije postoje važnije stvari, a oni mi svaki dan šalju nove protivustavne zahteve. A gde je ovde implementacija ODIHR preporuka? Toliko im znače jer šalju predloge suprotne ODIHR preporukama. Dijalog se nastavlja i dajte da se bavimo nacionalnim pitanjima, poručila je Ana Brnabić.  

- Mislite da su pitali možemo li da pomognemo oko situacije sa Parlamentarnom skupštinom Saveta Evrope. Mi ćemo da pomognemo srpskom narodu, doprinećemo stabilnosti, da se borimo zajedno, zvaćemo Berlin. Umesto toga, ja čitav vikend čitam njihove predloge i konsultujem se sa pravnim ekspertima. Pošaljem odgovor, oni pošalju nov zahtev. Umesto da se bavim ozbiljnim stvarima i pomognem predsedniku Srbije u toj borbi, rekla je Brnabić. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike