Skandalozan potez bahatog Šmita: Nametnuo izmene izbornog zakona BiH, iako je nelegalno postavljen, a Republika Srpska ga ne priznaje(VIDEO)

26.03.2024

18:18

0

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat, saopštio je danas odluku o nametanju izmena Izbornog zakona BiH

Skandalozan potez bahatog Šmita: Nametnuo izmene izbornog zakona BiH, iako je nelegalno postavljen, a Republika Srpska ga ne priznaje(VIDEO)
Kristijan Šmit - Copyright AP Photo

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat, saopštio je danas odluku o nametanju izmena Izbornog zakona BiH. 

Šmit se novinarima obratio u sedištu OHR u Sarajevu i poručio da ovo radi zarad svih građana BiH.

- Dugo se o tome raspravlja, mnoge organizacije su doprinele tome. Ja ću danas učiniti ono što je trebalo učiniti pre mnogo godina. Garancija slobodnih i poštenih izbora za sve građane BiH -  rekao je Šmit. 

Nemac koji se ponaša kao okupacioni gaulajter

Objavljujući odluku kojom donosi izmene Izbornog zakona BiH, Šmit tvrdi da je to u skladu sa njegovim mandatom. Prema njegovim rečima, izmene podrazumevaju da Centralna izborna komisija BiH (CIK) imenuje predsednike biračkih odbora, uvođenje skenera i videonadzora.

Cilj tehničkih izmena su transparentniji i fer izbori, kazao je Šmit.

- Birači ne mogu čekati da vide hoće li doći do dogovora stranaka 10 ili 15 godina. Ja bih bio srećniji da smo mogli naći određenu mogućnost da se dođe do izmena zakona direktno od odgovornih stranaka odnosno vlasti i parlamenta. Ljudi imaju pravo da njihov glas bude sigurno prebrojan - naveo je Šmit. Šmit je kazao da su donete izmene važne za evropski put BiH. 

Na skandaloznu odluku Šmita, reagovao je i predsednik Naronde skupštine RS, Nenad Stevandić.

Kako je rekao Srni, jasno je da zakone usvajaju nadležni organi, a ne samozvanci u BiH kakav je Kristijan Šmit.

Antonio Ahel/ATA Images
 

- Nedopustivo je nametanje zakona u BiH i Srpska tako nešto u načelu odbija - rekao je Stevandić.

Podsećamo, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da Srpska ne može da prihvati da živi u uslovima nametnutih propisa, poručujući da Kristijan Šmit nema ništa sa izbornim procesom u BiH.

Komentarišući najavu Šmita o mogućnosti nametanja Izbornog zakona BiH, Dodik je rekao da ako prođe ovo nametanje, Šmit tu neće stati i nametnuće i zakon o imovini, što je nedopustivo. 

- Šmit nema ništa ni sa imovinom ni sa izbornim procesom, to je vlasništvo naroda koji žive u BiH. Ako krenete na to, onda mi moramo preduzeti mere, a mi smo rekli koje ćemo mere preduzeti - poručio je predsednik Srpske. 

Dodik je istakao da nigde na svetu nema zemlje u kojoj bi stranac ili neko strano telo regulisalo izborni proces. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike