Zločin za koji niko nije odgovarao: Dve decenije monstruoznog napada na autobus "Niš ekspresa" na KiM, najmlađa žrtva Danilo (12)

16.02.2022

09:21

0

Svi oni su tog dana krenuli iz centralne Srbije u Gračanicu, da obeleže Zadušnice i posete grobove najmiljih

Zločin za koji niko nije odgovarao: Dve decenije monstruoznog napada na autobus "Niš ekspresa" na KiM, najmlađa žrtva Danilo (12)
livadice autobus - Copyright YouTube/ Nerasvetljeni Zlocin

Aktiviranjem mine na magistralnom putu, 16. februara 2000. godine u selu Livadice kod Podujeva, dignut je u vazduh prvi autobus iz konvoja kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije u pratnji Kfora išli u Gracanicu, na Zadušnice.


U napadu je na licu mesta poginulo 10 ljudi, a još dvoje je podleglo povredama kasnije.

U napadu su poginuli Sunčica Pejcic, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanovic, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić. Najmlađa mžrtva, Danilo, je imao samo 12 godina. 

Istragom je utvrdeno da je eksploziv bio smešten u cev za drenažu ispod magistralnog puta. Britanski vojnici su tokom istrage pored puta našli žicu dugačku oko 600 metara kojom je aktivirana naprava sa 70 do 100 kilograma eksploziva, kako je procenjeno.

Drugi kraj žice nađen je u jednoj kući na obližnjem brdu. Ukrajinski vojnici Kfora su istog prepodneva demontirali još šest sličnih eksplozivnih naprava s daljinskim upravljačem na putevima koji vode ka Štrpcu, najudaljenijoj srpskoj enklavi.

Za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Jedini osumnjičeni za napad bio je Fljorim Ejupi, koji je sedam godina kasnije (2008.) osuđen na 40 godina zatvora zbog višestrukog ubistva i pokušaja teškog ubistva, na 15 godina zbog terorizma, na osam godina zbog izazivanja opšte opasnosti, na pet zbog izazivanja rasne i druge diskriminacije i na 10 godina zatvora zbog nedozvoljenog posedovanja oružja.

Osim Ejupija, pod sumnjom da su povezani sa tim napadom u isto vreme su bili uhapšeni Celji Gaši, Avdij Behljulji i Jusuf Veljiju, koji su oslobodeni zbog nedostatka dokaza.

Ejupi je 2009. godine osloboden zbog nedostatka dokaza, drugostepenom odlukom Vrhovnog suda Kosova.

Euleks je 2009. godine pokrenuo novu istragu, ali ni danas nisu pronađeni počinioci i jedina poznata informacije je da iza napada u Livadicama nije mogla da stoji samo jedna osoba.

 Na današnji dan, pre 21 godinu, dogodio se jedan od najmonstruoznijih zločina na Kosovu i Metohiji, u kome je, prilikom bombaškog napada na autobus "Niš ekspresa" u Livadicama kod Podujeva, poginulo 12, a povređeno 43 raseljenih Srba.

Svi oni su tog dana krenuli iz centralne Srbije u Gračanicu, da obeleže Zadušnice i posete grobove najmiljih, podsetila je Kancelarija za KiM.

Organizovanja kampanja terorra i zastrašivanja
 

24sedam/Goran Sivački
 

 

Zločin u Livadicama pokazuje da je nakon ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji na scenu stupila organizovana kampanja terora i zastrašivanja, koja je imala za čilj završetak etničkog čišćenja srpskog stanovništva, navedeno je u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 

Međutim, kako se ističe, najgore od svega je što je ideologija koja je dovela do zločina u Livadicama i danas živa i ogleda se u svakodnevnim napadima na Srbe, njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve u pokrajini.

Obeshrabruje i činjenica da političari u Prištini do danas nisu pokazali spremnost da se suoče sa zločinima nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, koji po pravilu ostaju nerasvetljeni i nekažnjeni, pa je u takvoj atmosferi teško očekivati ozbiljniju normalizaciju odnosa na terenu.

Ovo je, ističu iz Kancelarija za KiM, mrlja i na licu međunarodne zajednice, koja nije uspela da ispuni obaveze iz svog mandata i osigura bezbednost srpskom stanovništvu u pokrajini, što potvrđuje i činjenica da se zločin u Livadicama dogodio u prisustvu vojnika KFOR-a.

Zato apelujemo, pre svega na međunarodne misije na terenu, da ponovo otvore istrage za ovaj i sve druge zločine nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji i da se počinioci pronađu i adekvatno osude za počinjena zlodela. To bi bio čin odgovornosti, kako prema porodicama nastradalih, tako i prema budućnosti, ocenjuje se u saopštenju.

Vlada Republike Srbije nikada neće prestati da insistira na ovim zahtevima, naglasila je Kancelarija za KiM.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike